tisdag, november 16, 2004

Roger Cormans Frankenstein Unbound (1990)

Den har stått och dammat i min hylla i flera år nu så det kändes som det var dags att besöka den gamle doktorn igen, denna gången i form av Raul Julia och i regi av den alltid utmärkte Roger Corman.

Nu bygger den här på en nyare roman, Frankenstein Unbound, som inleds 2031 i en framtid där John Hurt spelar en "galen vetenskapsman" som utvecklat en ny livsfarlig vapenteknologi som bygger på "den nya atomen". Genom sina experiment så skapar han och assistenterna tidsförskjutningar och det blir inte bättre av att doktorn själv sugs tillbaka till 1817 och dunsar rakt ner i händelserna centrum runt den ännu galnare Doktor Frankenstein, författarinnan till den ursprungliga boken, Mary Shelley och lite andra historiska personer.

Givetvis visar det sig att Frankenstein redan hunnit skapat monstret som i sin tur slaktar folk på löpande band över hela landsbygden. Efter lite tidskrockar så försöker i alla fall John Hurt förmå Frankenstein att avslöja sina hemliga experiment så inte fler oskyldiga småflickor blir anklagade för häxeri. Men den gode doktorn har helt andra planer...

Det är synd, för detta är en liten bortglömd Frankenstein-rulle väl värd att ses om då och då. Corman är en kompetent regissör och berättar historien med gott humör och snygga bildlösningar. Ibland ekar det sextiotals-skräck i form av ljussättning och vinklar, och det är bara bra. Manuset i sig är väl kanske inte världens bästa, vissa saker går på tok för fort och alla verkar ganska enkelt acceptera John Hurts talande super-sport-bil (som följde med i tidsglappet). Men där manuset går bet så kommer våldet in :)

Det måste ju vara en av dom mer våldsammare Frankenstein-rullarna där ute. Lemmar slits av, folk slits upp, huvud slås av osv osv. Blodet flyter ganska ymning och grafiskt alltså. Dessutom verkar det som att vi i Sverige begåvats med en unratad vhs-utgåva (utgiven av Warner), någon som uppenbarligen inte amerikanarna och engelsmännen råkat ut för (av döma av diskussioner på nätet). Så hittar ni den på nån loppis eller utförsäljning, sno åt er den och skåda lite skön Corman-scifi med monster, blod och tidsresor.

/Fred