lördag, oktober 08, 2005

Statoilbönder

Jag vet inte riktigt vem som myntade uttrycket "statoilbonde", om det var jag eller Martin Munthe - men lustig nog så blev det något oerhört kontroversiellt. Kanske för att många av dessa statoilbönder tog illa vid sig? Vem vem? Inte jag, men hur det än är så bryr jag mig inte.

En statoilbonde är en person som inhandlar en stor del av sitt kulturliv på t ex Statoil (eller annan valfri bensinstation). Där finns det alltid cd's från Mariann Records, dom senaste svenska buskis-filmerna och det enklaste och mest primitiva i underhållningsväg från Hollywood.

Statoilbonden reagerar för att andra reagerar. T ex har han hört att en viss film är rolig eller att en viss skådespelare alltid är rolig så skrattar han/hon oavsett det är så eller inte. Statoilbonden är oförmögen att bilda sin egen uppfattning utan håller sig till den trygga och bakåtsträvande grupp som håller till i samma kretsar.

Men man behöver inte hårddra det hela. En statoilbonde kan lika gärna vara kulturkritiker på DN eller independent-regissör i södra sverige, eller kanske skånsk filmvetare. Huvudsaken han/hon aldrig har sin egen åsikt och är för rädd för att göra något annat.

Av någon anledning så tänker jag alltid på "höhö"-skratt när jag tänker på statoilbönder. Om det är fel eller ej kan jag inte svara på, men passa på att lyssna när ni träffar någon ni tror är en sådan person.

Nästa gång: Nostalgirunkaren.