fredag, december 16, 2005

Vad är det som händer egentligen?

Vad är det som händer egentligen? Idag, den femtonde december, så förbjöds samkönade äktenskap i Lettland. Tidigare i år skedde attacker mot Lettlands första PrideParad. I Polen stoppar myndigheterna gayparader och fester. I sverige frikänns nazister (senast den 14/12 i Söderhamn) och pastorer, trots grova och förolämpande övertramp mot andra människor. Och så finns det folk som påstår att detta är saker om inte uppmuntrar till våld mot HBT-personer. Det är bara komiskt. I Östersund har vi haft brandattack och bombhot mot HBT-personer, men polisen gör inget.

Året är 2005, snart 2006, och fortfarande ligger vi så nära medeltiden som vi bara kan. Det är få som vet att senast på sjuttiotalet så klassades homosexualitet som en psykisk sjukdom och det var inte länge sedan som vi fick samma rättigheter som heterosexella. Men ändå så resonerar myndigheter, religiösa samfund och nynazister på samma sätt. Det är tillåtet att visa missaktning mot HBT-personer. Det är tillåtet att ringa och hota HBT-personer. Det är tillåtet att kasta brandbomb mot HBT-personer.

Fast dom farligaste är egentligen inte grupperna jag räknar upp här ovan. Det farligaste är vanliga ”hederliga” Svenssons som sitter hemma och nickar medlidande och är tysta. Det är dom som gör att nya generationer av illa upplysta människor ser dagens ljus. Det är ”normaliteten” som förespråkas, kanske för att dom själva är rädda för att verka tråkiga och värdelösa. Men det är Svenssons som är roten till allt och ska det ske någon förändring så får ni göra era röster hörda, homos som heteros, och inte acceptera vad som sker. Kom ut ur garderober, lyft era feta rumpor från den insuttna TV-soffan, dra med er familjen och kräv samma rättighet åt alla.