söndag, oktober 09, 2005

Nostalgirunkaren

Jag håller alltid vad jag lovat, så här är min beskrivning av den fruktande "nostalgirunkaren" :)

Nostalgirunkaren finns oftast i kultursammanhang. Han/hon hävdar alltid att det var bättre förr, trots att deras påståenden gränsar till det sinnesjuka. Det kan vara allt från att dom hävdar att vhs är "mysigare" till att ALLA filmer som görs idag är usla och kommersiella (och de flesta nostalgirunkare stirrar bara på überkommersiella film anno 1982, eftersom på den tiden så gjordes t ex med hjärtat och inte för pengarnas skull - tillåt mig dö av skratt).

Samma personer gillar inte utveckling hos deras favoritfilmskapare utan vill att t ex Romero, Argento, Hooper osv osv ska hålla sig kvar på samma intellektuella nivå som under deras storhetstid. Dom får inte utvecklas, hitta nya vägar och nya historier, utan ska helst göra exakt samma sak hela tiden. Oftast är det så INGET med deras nya produktion är bra.

Ett aktuellt exempel är Romeros Land of the dead, där vissa nostalgirunkare inte vill se Land som en i den officiella Dead-serien, bara för att den faktiskt har utvecklat zombie-myten på det sättet som Romero alltid planerat det.

Det var väl detta i korthet.