fredag, april 21, 2006

Den Trettonde Krigaren

Den trettonde krigaren var en film som fick minst sagt ojämn kritik när den dök upp 1999. Enligt legenden så skulle den ha släppts 1998, med inspelningen förlagt 1997 åtminstone, men bråk mellan regissören John McTiernan och producenten Michael Crichton fick filmen att skjutas upp hela tiden, Crichton reshootade en del scener och bytte kompositör. Olycksbådande, eller hur?

Dessutom byttes titeln från det betydligt hårdare "Eaters of the dead" till det mer kommersiella "The 13th Warrior", det senare med syftning på Antonio Banderas karaktär - vilket ger fel associationer, eftersom filmen är en betydligt intressantare produkt än vad den nya marknadsföringen ville ge sken av.

Banderas spelar en muslimsk poet som blir förvisad från Bagdad efter att ha haft en affär med en mäktig mans fru. Han blir utsedd till ambassadör i nån obskyr provins och beger sig ut på resa. På vägen stöter han på ett gäng vikingar som också är ute på upptäcktsresa. Trots olikheterna så blir Banderas god vän med vikingarna och följer med då det visar sig att en hövding har sökt deras hjälp (det är här han blir utsedd till den trettonde krigaren som måste följa med för att hjälpa till) eftersom dom blir överfallna av björnaktiga varelser som kommer med dimman och hugger huvudet av folk och slaktar rent allmänt.

Väl på plats så finner dom en vikingaby som är väldigt tärd och fattig. De flesta män mellan 15 och 50 är döda och hövdingen är uråldrig och sjuk. Men björnvarelserna fortsätter att slå till och blodet skvätter än åt det ena och än åt det andra hållet. Givetvis så listar man ut att varelserna egentligen är människor utklädda med björnpälsar och stora obehagliga klor och man ger sig ut på jakt för att en gång för alla ta dö på dom.

Det märks att det finns så mycket talang bakom den här filmen. Karaktärerna är väl utmejslade och välspelade. Måste vara dom enda icke-fåniga vikingarna i Hollywoods historia. Banderas gör en bra insats som en ganska blygsam och tillbakadragen person som absolut inte är nån direkt hjälte i filmen. Han samarbetare med dom andra som ett team, gör misstag, kommer med goda förslag, lär sig saker och studerar den nya kulturen och fasar för björnmonstrena.

John McTiernan är en grymt bra regissör. Givetvis har han gjort svagare filmer, men överlag så får han till brutala och effektiva actionsnurror och kan dessutom hantera karaktärer och flödet i historien också. Här verkar det som om hans vision har fått bita i gräset dock. Ursprungsversionen var minst tio minuter längre och innehöll troligen mer karaktärsutveckling. Vilket filmen skulle ha tjänat på att ha mer av. En del karaktärer försvinner eller rinner ut i sanden och ibland sker det helt enkelt kontakter för snabbt. Som om det saknas stora tjok därmellan. Slutstriden kommer lite väl snabbt också är väldigt snabbt över, som om producenten bara velat få filmen att sluta nån gång (den är inte så väldigt lång, lite över nitto minuter). En mer känd sak som gjordes om var björnfolkets kvinnliga Gud, som i denna versionen är en ung kvinna, men som i ursprungsversionen (och som filmades) var en äldre kvinna. Uppenbarligen så ansåg producenterna att det inte gick bra ihop att en hjälte halshugg en äldre kvinna, utan tyckte det var bättre med en yngre. Logikens mysterier.

Våldet är relativt grafiskt, men även här får jag en känsla av att saker och ting har trimmats ner för att göra filmen mer mainstream. Vi bjuds på några grafiska splatter-inslag, bland annat när en viking får huvudet avskuret med ett stort svärd och en bröstkorg som hackas upp lite oväntat. Men det känns som det har funnits mer, speciellt i slutstriden. Innan dess så är det faktiskt en strid under natten som är betydligt mer imponerande och våldsammare. Så vad som hände där vet jag faktiskt inte.

Så även om Den Trettonde Krigaren har sina svagheter så är det en underskattad film som fick lite oförtjänt med skäll vid premiären. Den är välspelad, våldsam och mörk (väldigt mörk dessutom) och är inte allt för fånig.

Dessutom så hade denna aldrig kunnat gjorts efter 9/11, för tror ni amerikanarna hade klarat av att se en film där huvudpersonen var en stolt och Allah-dyrkande muslim som slåss tillsammans med brutala Oden-dyrkande vikingar, dessutom där båda religionerna möts med respekt, både i tron och de människor som har den uppfattningen.

Köp den. Finns billigt lite överallt.

Fred