lördag, maj 06, 2006

The Hills Have Eyes

Jag hade starka förhoppningar om The Hills Have Eyes, och vansinnigt nog så levde filmen helt upp till mina förväntningar. Det som orginalfilmen saknade, i min mening, var karaktärer som man verkligen brydde sig om. Denna gången så gjorde det fan ont i själen att se vissa karaktärer dö och man jublade när mutanterna fick bita i gräset när det var dags för hämnd.

Hämnd är inget att skämmas över, och våra hjältar hade inga som helst problem att brutalt ge tillbaka mot mutanterna - och det utan att dom verkade känslolösa eller apatiska. Snarare tvärtom. Att mörda med hjärtat kan man väl säga. Skådespelarmässigt var den imponerande, och det var en övertygande amerikansk kärnfamilj med fd hippie-föräldrar som växt upp och blivit konservativa och religiösa vapen-förespråkare. Spelet (och samspelet) mellan Ted Levin och Kathleen Quinlan tillhörde bland det vassare jag sett på bio på ett bra tag, och deras barn agerade faktiskt som riktiga tonåringar (och lite äldre). För det är fullt naturligt för en tonårspojke som förlorat både det ena och andra att börja gråta. Det är nåt man inte ser ofta. Visar på en stor mogenhet hos manusförfattarna. Så vi slapp macho-bullshit från tonårssonen. Han gjorde det han skulle, men med stor smärta.

Mutanterna är kanske lite mer skissartade, men på nåt sätt så kunde jag förstå varför dom stannade kvar. På nåt sätt så var det här den slutgiltiga uppgörelsen mellan två former av amerikanska kärnfamiljer. Generationen från det kalla kriget och den generationen som ville bort från all ondska, men slutade med att dom begravde sig i religion och vapen-fetishism istället. Ironin var stor när en mutant blev spetsad med den amerikanska flaggan, men å andra sidan var det samma sak eftersom mutanten hade gjort exakt samma sak innan.

Jag kanske överanalyserar. Men Craven är en intellektuell och regissören Aja verkar vara en bright kille, så det är nog mer bakom det hela än bara blod. För blod är det i mängder. Med tanke på att det ska komma en unrated version så kan jag knappt gissa vad dom lämnat ute eller vill förlänga. För detta var nog den mest grafiska skräckfilmen jag sett på bio på väldigt länge (jag räknar inte Braindead eftersom det är en skräckkomedi). Det var sällan som nåt skedde off-screen och effekterna var riktigt imponerande. Både gore-effekter och vanliga make-up effekter. Vissa av make-up-grejorna var uppenbarligen gjort med digitala effekter (t ex Ruby) och det såg enormt bra ut.

Kan tillägga att jag satt på helspänn nästa hela tiden. Det var en spännande film, även bakom allt gore och våld. Den grep tag i mig, fick mig att må illa, fick mig att lida med karaktärerna, fick mig att jubla åt hämnde och den fick mig att faktiskt må riktigt bra.

För övrigt såg jag den HELT ensam i Östersunds näst största salong. Kändes som världens mest påkostade hemmakväll framför hemmabion :D

Fred

måndag, maj 01, 2006

Bond-O-Rama

Fan vad bra nya Bond-filmen verkar. Spana in den nya franska teaser-trailern:

http://perso.kidlogis.com/maya007/TRAILER_CASINO_ROYALE.wmv

söndag, april 30, 2006

Brädad

Idag så har det varit full fart! Vi har spelat in en kort slapstickfilm som heter Brädad (eller kanske Brädbiten) i delvis samma stil som Sale, fast mer Benny Hill-buskis (utan storbystade damer). Jag spelar en väldigt korkad hantverkare som egentligen bara går omkring och slår folk, utan att veta om det, med en planka.

Coola stunts av Team FX också. Bland annat en schyst Jackie Chan-hyllning.