onsdag, augusti 29, 2007

Kantarellerna anfaller Bert Karlsson!


Någon av kvällstidningarna hade en bra rubik idag:

"BERT KARLSSON I SVAMP-BRÅK. BLEV INSTÄNGD I KANTARELLSKOG"

Själv börjar fantasin spela. Vad hände Bert? Var det riktigt otrevliga svampar där inne i kantarellskogen? Stora, tuffa, brutala typer med flugsvampar och maskar tatuterade på sig? Var det Bert som gav sig på svamparna eller var det dom som oprovocerat attackerade honom? Fast å andra sidan, när det gäller Bert Karlsson så är väl hela han en enda stor provokation. I alla fall så trodde jag att kantarellerna var relativt fredliga svampar, lugna där i tuvan. Kanske småpratandes med sina vänner och kollegor, tankar om tider som flytt, lite av nostalgiker kanske?

Det vore mer naturligt med otrevliga giftiga flugsvampar eller varför inte dessa flåbusar, champinjonerna! Brunskjortor säger jag bara! Röksvamparna, höga och puffandes på allehanda droger, eller kanske trattkantarellerna, kantarellernas onda lantis-kusiner. Samurai-galningarna Shiitake som skövlar skogarna, den fjäskande smörsoppen, den elaka ryska KGB-svampen StenKREMLan, den livsfarliga Blodriskan eller kanske den till synas myspysige Karl Johan-svampen med seriemördar-tendenser?

Men istället kantareller. Är det en revolt på gång? Kommer små kantarell-karteller att blomma ut över vårt land och sakta ta över vår civilisation. Detta är kanske det sista vi får se. I morgon så står vi där i skogsbrynet, med lustiga stora hattar på huvudet och väntar på att smörslungas till himmel... eller helvete.