söndag, augusti 19, 2007

Pantar-Alkisen


Jag vill inte påstå att jag är stressad av mig, men jag gillar inte när folk är långsamma av sig. Oeffektivitet retar mig något oerhört. Tänk på den här alkisen som jag träffade på idag på Willys i Märsta. Jag hade gått dit för att panta lite flaskor i godan ro, men givetvis så står han redan där.

Först tar han en flaska – jag ser själv att det inte är någon flaska som ger pant – stoppar in den i pantmaskinen, där den naturligtvis bara rullar rakt igenom. Innan maskinen ens arbetat klart så försöker han stoppa in en till flaska, men det går inte. Så han pressar lite till. Det går inte. Sedan inser han att han måste vänta någon sekund till. Så han passar på och slänger den ICKE PANT-BERÄTTIGANDE flaskan i en medhavd plastpåse.

Så här gör han med tio-femton flaskor. Samma procedur hela tiden. Han kanske lyckas panta fem av dom flaskor jag hinner se. Till slut så tar flaskorna slut, han slänger den sista icke-fungerande flaskan i papp-påsen och… jepp! Han börjar panta om dom. Flaskorna, trots att dom inte går att panta, MÅSTE PANTAS! Jag hör hur hans inre skriker av pant-ångest. Så han går igen drygt tio flaskor igen, med samma producedur.

När han är klar så muttrar han ”nu få det vara nog” och flyttar sig till burkpanten, precis framför näsan på en annan stackars man – och där upprepas produceduren, fast med burkar.

Själv tog det mig ca 60 sekunder att plocka upp flaskorna, in med dom i maskinen och trycka ut kvittot. Femton kronor fick jag för övrigt, vilket är femton flaskor.