fredag, september 14, 2007

Som övermogna meloner en varm sommardag...


Häromkvällen så såg jag om John Irvins bortglömda lilla vietnam-film Hamburger Hill, fylld av kommande karaktärskådisar i sina första darrande roller. Sevärd och ovanligt mänsklig när det gäller de amerikanska soldater, men vietameserna är som vanligt mest bara zombies som figurerar för att bli kött. Och på tal om kött. När man minst anar det så dyker det upp en nästan Braindead-artad huvudexplosion. Antagligen ganska trimmad av MPAA eller på order av bolaget själva, men den finns där och sticker ut helt vansinnigt. Som om den är kvarglömd från någon annan eftersläntrande åttiotalsskräckis.

Men i alla fall. Vi vet alla att huvudexplosioner är kul. Det piffar upp trista filmer, utökar en splatterfilms charm och är en välbehövlig paus i en seriös krigsfilm. Funderade på vilka de bästa - eller i alla fall mina favoriter - huvudexplosionerna är. Det är ett svårt val, ibland handlar det om realismen man vill åt, och ibland är det bara en underhållande splattereffekt. Men i alla fall. Här några favoriter:

Scanners - Givetvis, klassikern, och troligtvis den ultimata huvudexplosionen. Väldigt realistisk, så realistiskt att jag tror Norges censur (givetvis) trodde det var ett riktigt dödsfall om filmats och använts i ett kommersiellt syfte. Haha, liksom. Snuff-movie á la Cronenberg.

Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten - Ni kanske inte kommer ihåg detta, men här bjuds det på en fullfjädrad huvudexplosion. Nej, tänker inte på huvudsmältning (det kanske jag kan ta upp någon annan gång), utan det faktum att en av nazisnubbarnas medarbetare, en arab, får huvudet söndersprängt i den spektakulära finalen. MPAA gick i taket och Spielberg och Lucas fick lov att dölja lite av explosionen av pålagda eldeffekter. Men den är go ändå.

Maniac - Tom Savini, det gamla surkartet, har stått för sin beskärda del av explosioner och denna gången är det han själv som råkar ut för eländet. Han får huvudet bortskjutet av Joe Spinell, sittandes i en bil, rakt igenom vindrutan. Väldigt obehaglig, skitig och realistisk. När man filmade effekten i New Yorks hamn så satte man bilen på ett släp, Savini sköt själv sönder huvudet med ett riktigt vaken och sedan drog dom iväg ekipaget innan snuten han dit. Gerilla!

The Prowler - Farley Granger var en gång en stolt hunk i klassiska femtiotalsfilmer. Och här får han huvudet bortsprängt som en fet melon i en slasher från 1981. Det är så en karriär ska fungera. Granger var visst inte alls förtjust i scenen eller att överhuvudtaget gjuta av huvudet, men ställde givetvis upp. Även här stod Savini bakom spakarna och även här använder han en riktig hagelbrakare när huvudet ska åt himlen fara. Riktigt bra. Bra slasher också. Om än lite långsam.

Wild At Heart - höll på att glömma detta totalt oväntade himlafärd då... jag tror det är Williem Dafoe som av misstag skjuter huvudet av sig. I vissa versioner var Lynch tvungen att lägga en effekt-damm-dimma över bilden för att det inte skulle bli för grafiskt, men man ska givetvis se den i full färg - blodrött! Det är så plötsligt att man bara börjar skratta. Ett fantastiskt utslag av blodig svart humor.

Licence to kill - Bond-rullen som alla hatar, men som faktiskt är riktigt bra. Tillhörde den icke-politiskt korrekta eran och är ovanligt våldsam och svart för att vara Bond. Här blir i alla fall Anthony Zerbe, denne fantastiska karaktärsskådis, inlåst i en tryckluftskammare och genom rutan kan man se hur hans huvud sväller upp till en ballon och sedan exploderar grafiskt. Helt vansinnigt för att vara en Bond-film och en tok-chock för alla fans. Men skoj på sitt lilla sätt. En stund före så slår faktiskt Bond ner en vakt som spelas av Lars Lundgren, som jag skrivit om tidigare i bloggen. Så nu vet ni det.

Dawn of the dead - Höll på att glömma Romeros zombieklassiker! I början av filmen så förekommer nog den första huvudexplosion jag någonsin såg. Det är en sekvens då soldaterna anfaller ett hus där svarta och fattiga har barrikerat sig och en av människorna, som troligen inte ens är en zombie, får huvudet bortblåst. Gaylen Ross, som spelar den kvinnliga huvudrollen, fick agera huvudgjutarobjekt för övrigt! Se den fina bilden :)

Det var sju exempel på huvudexplosioner. Har ni några förslag? Tänkte försöka gå igenom halshuggningar någon dag också :)