onsdag, november 28, 2007

Tiny Tim - Do You Think I'm SexyHär i Sverige är det nog inte många som vet vem Tiny Tim är. Själv så har jag varit en fan i fem-sex år och jag håller honom som en av USA's intressantaste artister. Han är uppenbarligen känd för sin vansinniga låt Tiptoe thru the tulips, som med sin extrema falsettröst och bisarra uppenbarelse blev en stor hit på sextiotalet. Orginalet är från 1926 och det var bra exempel på hur Tiny Tim, genom sin enorma kunskap i musikhistoria, gärna förde fram okända guldkorn. Men "Tulips" blev den låt som följde honom till hans död.

Min personliga favorit är också ett av mina absoluta favoritalbum, Tiny Tim and Brave Combo med plattan Girl - en platta där ha intelligent och med väldigt lite falsettröst och mycket av sin imponerande baritonröst gör fantastiska covers på både nytt och gammalt. Utan tvekan ett mästerverk.

Ett exempel på den kärlek som mer erkända musiker visade Tiny Tim den gången då Cliff Richard, eller någon annan menlös artist, uttalade sig om Tims cover på Stairway to heaven. Han tyckte givetvis den var värdelös och att skämt. Då gick Led Zeppelin ut och offentlig försvarade Tiny Tim och sade att Cliff Richard aldrig skulle komma upp i den klass som Tim gjorde när han framförde sin version. Det är kärlek.

Tiny Tim var ett geni. Ett äkta geni. Udda förvisso, men så långt ifrån menlös som man kan bli.

Läs mer på Wikipedia. Sedan kan ni försöka göra ett försök att söka på YouTube. Det finns gott om fantastiska Tiny Tim-klipp där. Se själva.