söndag, december 16, 2007

En insändare om John-Ted Berge

Blev en liten insändare till Upsala Nya Tidning och Sigtunabygden. Men dom är nog för fega för att ta in den. Rädda om reklamintäkterna antagligen.

”Inom äktenskapet är mannen i familjen huvudet, och bibeln säger att hustrun skall underordna sig sin man. Detta innebär alltså inte att alla kvinnor skall underordna sig alla män utan endast inom sin egen familj”

Jag sätter colan i halsen när jag läser vad ungdomspastor John-Ted Berges skriver på hemsidan hope.se. Han försöker förvissa bortförklara påståendet med att skriva att det också handlar om dyrkan av kvinnan. Men obehaget kvarstår. Jag fortsätter läsa.

”Det blir faktiskt onaturligt när kvinnan kliver fram och tar sig plats som huvudet i familjen, i äktenskapet beskrivs hon som det svagare kärlet och av den anledningen bevarad, beskyddad och befriad från det tunga ansvaret som huvudansvarig för sin familj. Dock inte utan ansvar, men huvudansvaret ligger hos mannen”

Ungdomspastor John-Ted Berge omyndigförklarar just kvinnan. Hon klarar inte av ansvaret. Ansvaret inom familjen ska vara hos mannen, som är den starke och naturlige ledaren. På ett annat ställe skriver pastorn att mannen och kvinnan är jämställda, hur nu det går ihop med att han också skriver att kvinnan ska underordna sig sin make.

Det skrivs många andra dumheter på www.hope.se, men det mest skrämmande är att den riktar sig mot ungdomar. Jag såg först en illa designad reklamkampanj på bussarna (Tack bussbolaget, vad blir det nästa gång? Nationalsocialistisk Front?) i Märsta. ”I pingskyrkans lokaler” står det på dom, denna stortartade nyårsfest för ungdomar i eldens tecken. Det står inget om att det är Pingskyrkan som organiserar, inte rakt ut.

Men… ”Inom äktenskapet är mannen i familjen huvudet, och bibeln säger att hustrun skall underordna sig sin man” – det ekar i mitt huvud hela tiden. Det känns som om vi plötsligt har tagit en tidsresa tillbaka femtio år. Fast det snart är 2008.

Visst är det tragiskt att en religiös organisation får göra reklam för en sida som direkt förtrycker och underskattar kvinnans styrka. Pingstkyrkan representerar en kvinnofientlig och bakåtsträvande livssyn som dom ny vill försöka pressa på ungdomarna.

Jag hoppas att dagens kids är så pass smarta att dom inte går på sånt här trams. Jag hoppas dom går in på hemsida, läser noga och ser vad det är för budskaps som tydligt och inte ett dugg mellan raderna framförs av de kristna.

Sedan hoppas jag att dom tittar på sin flick- eller pojkvän och ser en människa som har exakt likadant värde, som inte ska underordna sig den andre och som visar respekt och kärlek mot alla människor.

Man får väl hoppas i alla fall.

Fred Anderson, fd pingstvän