söndag, december 09, 2007

Grattis Kirk!


Kirk Douglas, en bra karl och en bra skådespelare, har lyckats fylla 91 år idag! Ett stort grattis till en skådespelare som verkligen gått sin egen väg genom hela sin karriär och gjort det som fallit honom in.

Filmerna har varit upp och ner minst sagt, men det är få ointressanta projekt som han arbetat med. Själv tilltalas jag av såna som gränsar på exploitation, men ändå håller sig en bra bit ovanför godkänd kvalité. Holocaust 2000, en Omen-rip off är väldigt bra och även Kirk sägs gilla den. Saturn 3 är en orginell film som är svår att glömma. Brian De Palmas The Fury är givetvis utmärkt (om inte annat för att se John Cassavetes explodera). The Master Touch är en riktigt bra och smart italiensk heistfilm. The Vikings är charmig, men kanske inget mästerverk.

Snubben är också en av de där få Hollywood-stjärnorna som har tänkt mer på hur bra en roll är än huruvida den visar honom i en fördelaktig dager. Han tar bra och komplexa karaktärer helt enkelt. Värt att nämna är att han också har gästspelat i The Simpsons och Tales from the crypt - så gubben var inte främmande för nåt.

Grattis Kirk. Du har gjort mycket bra film och det är bra att du tar det lugnt på ålderns höst. Njut av lugnet, skäll lite på din störige och utmärkte son Michael och se tillbaka på en fantastiskt karriär!