torsdag, december 13, 2007

Recension: Hostel 2 (2007)


Börjar man inte bli trött på det fåniga och ointelligenta uttrycket "tortyrporr"? En nedlåtande benämning skapad och använd av människor som anser sig för fina för såpass "fula" filmer som den här. Dom använder det magiska ordet, och sedan är dom rentvådda även om dom skulle gilla filmen.

Hostel 2 är i alla fall en intelligent inscensatt uppföljare med karaktärer som är väl utmejslade, utan att filmen förvandlas till något som den inte är.

Skräck? Knappast, detta är långt ifrån traditionell skräck. Det handlar mer om makabra thrillers med en viss form av udda humor.

Tvåan tar vid på ett fullständigt logiskt sätt och trots att storyn är likartat, så är det en handling som håller själv utan att bli en kopia av första filmen.

Eli Roth visade sig vara en riktig talang efter den genomusla och humorlösa Cabin Fever, men med Hostel-filmerna så visar han vilken oerhört kompetent regissör och historieberättare han är. Filmen har bland det bästa jag sett i klippning på många år. Inte en enda tagning sitter fel, är för lång eller för kort.

Det bästa är egentligen berättelse om affärsmännen, uppenbarligen en förlängning av det som är orginalets bästa scen, då affärsmannen håller sin monolog i omklädningsrummet. Roger Bart och Richard Burgi är fantastiska som amerikanarna som vill imponera - på sig själva - genom att döda för första gången.

Spana också efter en underhållande cameo av Ruggero Deodato som kannibal (vad annars?), Luc Merenda som den italienska poliskommissarien och Edwige Feneche som konstlärarinnan i början. Coolt som tusan.

Synd att den bombade på boxoffice, för en tredje avslutande del med en saftig hämnd på tortyrorganisationen hade varit riktigt coolt.