måndag, februari 18, 2008

Aladdinaskens svarta hål


Har ni tänkt på att chokladasken fungerar som ett svart hål med en körsbärslikör i mitten? Som om en goda smaken håller till i ytterkanterna, som man äter av först, sedan dras man mot mitten samtidigt som smaken blir äckligare och obskyrare för varje tugga. I mitt finns det svarta hålet. En körsbärslikör eller liknande styggelse. Skulle det ske ett skeppsbrott och det enda som fanns att äta vore en chokladask så skulle ingen äta körsbärslikören. Personligen skulle jag nog hellre välja att sätta en planka i huvudet på närmaste överlevande och hugga in på ett människolår istället.

Ibland kommer tillfällen då man inte har något val. Man måste ta körsbärslikören i mitten. Antingen för att vara artig eller för att man är sugen på något sött. För någon tiondels sekund så mår man bra, när tänderna sjunker igenom den porösa mörka chokladen, men sedan förbyts denna närmast sexuella upplevelse med att man når in till kärnan av biten och likören äckliga smak slår mot tungan. Har man otur så är det en sån där körsbärslikör som inte bara har en gegga i sig, utan till och med har ett körsbärslik lagrat i mitten. Den lena, men äckliga upplevelsen, försvinner och man sätter tänderna i något som mest kan liknas vid ett ruttet ormägg. Eller en torkad skalbagge. Så torr nu den kan vara indränkt i likör. Jag får gåshud bara jag tänker på det.

Uppenbarligen har det funnits en tid då körsbärslikören var populär, och det var på Marabou under det glada åttiotalet. Ni vet då folk faktiskt tyckte Lotta Engberg var snyggt klädd och skrev "trevliga" melodier. Enligt en säker källa som jobbade inom Marabou på den här tiden så brukade man röra till körsbärslikören varje fredag. En speciell dag för denna begivenhet. Geggande processades och förstörde annars god choklad med sin närvaro. Tyvärr var man tvungen att börja reglera detta ganska hårt då de anställda hade för vana att börja dricka av likörgeggan - då hade man också riktig alkohol i - vilket gjorde att en stor del av personalen nere på golvet i Marabou var packade vid fredagens slut.

Så det satte man stopp för. Och nu lär det väl knappast inte ens vara riktig alkohol i dessa söta snuskbomber. Så den minimala tragiska glädje man kunnat få ut av dessa helvetets frukter har ändå gott förlorad i historiens krumsprång.