onsdag, februari 13, 2008

Sången från södern - Staffan Öfverman och Eagle island

Jag letade lite i mitt arkiv och hittade, intressant nog, denna intervju med Staffan Öfverman som jag gjorde för hundra år sedan. Anledning är givetvis för att han gjorde ledmotivet till Mats Helges Eagle Island. Så, håll i ninjahuvan och läs:

Mats Helge gjorde, som ni alla vet, många filmer och en av dom mest sällsynt av dessa rullar är Eagle Island, en Ninja-film som inte många har sett. Eftersom han var tvungen att sälja filmerna så behövdes det också ett häftigt ledmotiv och det var här som Staffan Öfwerman kom in.

"Jag spelade ihop med Dag Unenge (han hoppade in i bandet med Efva Attling under en turné 1986). Vi var två keyboardister i det bandet och jag hade också ett litet solo-parti på den turnén där jag tog över microfonen (när Efva bytte kläder). Då körde jag ett Bryan Adams-medley (javisst, han var populär redan då). Jag tror att Dag gillade min sångröst, för han kontaktade mig senare samma år för att hjälpa till med sången på ännu en ny Mats Helge-film som han skulle göra musik till (Dag hade skrivit musik till flera filmer tidigare under namnet Danny Young). Jag fick flyga ner till Lidköping där Mats Helge och Dag höll till och göra inspelningen i en ganska fin studio, inredd i en villa, i utkanten av stan. Mats Helge var inte med under själva inspelningen, men åkte över till hans studio på kvällen och spelade upp låten. Jag tycker Mats Helge verkade vara en ganska trevlig figur, som verkligen gillade vad han gjorde"

Men det här var också en period det blev lite kämpigt för Mats Helge, och det blev allt svårare att göra b-film i Sverige.

"Under den här perioden tror jag också att han var jagad för några skatteskulder och fick hålla sig undan för myndigheterna, men han lyckades ändå spela in en hel film i smyg!"

Staffan fortsatte sin karriär och blev framgångsrik. Efter turnér med bland annat Roxette och The Creeps så jobbar han som orginalare på en reklambyrå i Stockholm, men på kvällarna drar han på sig Magnus Uggla-kostymeringen och gör en look-alike show med sitt band Nattugglorna, läs vidare på deras officiella hemsida: www.nattugglorna.nu

Men filmen påverkade väl kanske inte direkt Staffans karriär nåt vidare.

"Ärligt talat, så tror jag inte att jag känner till nån person som överhuvudtaget sett eller hört talas om den här filmen. Det var ju inte direkt nån av Mats Helges storsäljare…Den kopia som jag själv har hemma fixade en kompis kompis som bor i Skara och kände nån som jobbade med Mats Helge, något riktigt exemplar av filmen fick jag aldrig"

Ja, om ni har tur så kan ni hitta Eagle island i nån lumpbod eller en videobutik med många gamla filmer, för sällsynt är den. Men det är ju som det brukar med en Mats Helge-film.

"Jag har alltid tyckt att filmen varit lite B-film, men det ju också grundtanken enligt Mats Helge. En enkel film med mycket action. Den sålde bra i Asien i alla fall…Men jag tycker fortfarande att låten är ganska bra. Tyvärr så tonar man bort låten lite i början och kommer sedan tillbaka en bit in i låten. Jag gillade faktiskt mitt-partiet bäst. Tyvärr så har jag slarvat bort kassetten som jag fick med mig från studion, och det är nog den enda inspelning jag slarvat bort i mitt liv faktiskt…än så länge"

Hur blev det sedan då? Blev det nån mer film för Staffan? Nja, inte riktigt, men på sätt och vis…

"Det är väl mitt enda inhopp i filmbranschen med musik som varit avsedd speciellt för en film. Men sedan har jag ju spelat med flera artister som säkert förekommit i nåt sammanhang på vita duken. Bland annat spelade jag med Roxette i flera år och spelat och skrivit svensk text till en låt som lär vara med i Colin Nutley´s Sånt är livet. Det är i alla fall vad STIM-rapporterna säger"

Jag hittade faktiskt Eagle island hos en videohandlare och genast så hyrde jag den. Det visade sig vara en svagare film av Mats Helge, men ändå en klassisk svensk action-produktion. Ledmotivet då? Jo, det var faktiskt riktigt bra. Mycket åttital, men en anarkistisk flumpära som såg lite av filmen sade spontant "Den här låten är ju bra". Så det kanske är dags för en re-release?

FA