lördag, mars 01, 2008

Minirecensioner: Starship Troopers 2 och Return to House on haunted hill (2004 & 2007)

Jag har verkligen en förkärlek för direkt-till-dvd-uppföljare, speciellt på senare år då kvalitén bara har blivit bättre och bättre. Liksom Species 3 så håller sig dessa två uppföljare över medelvärdet och leverar allt som vi vill ha, men kanske på lite mindre skala.

Starship Troopers 2: Hero of the federation

Superironisk titel, och som blir ännu mer ironisk på det det där sättet som bara Ed Neumeier kan skriva. Denna gången är budgeten rejält nerskalad, men Phil Tippett gör ett gott jobb med ett bra manus.

En trupp med "roughnecks" är fast mitt ute i en främmande världs vildmark. Insekterna kommer hela tiden. Man lyckas ta sig till en övergiven bas där man träffar på Dax, en officer som sitter inlåst på grund av en mordanklagelse, som han mycket väl erkänner.

Men insekterna har något på gång, och det upptäcker de få i teamet som har psykiska krafter. Men det blir svårt att övertyga alla, speciellt som alla kanske inte är "alla" längre...

Egentligen en variant på novellen "Who goes there?" (en replik som uttalas i filmen också) och som även filmatiserandes av Howard Hawks och John Carpenter. Det är paranoia och kroppövertaganden, invärtes ångest och jäkla mycket fina goreeffekter.

Den är inspelad på HD och man har uppenbarligen haft lite problem med grynigheten i ett par av nattscenerna utomhus, men annars ser den fin ut.

En bra och blodig film som är en liten pärla. Ser mycket fram emot trean som kommer nu i år.

Return to the house on haunted hill

Jag kan villigt erkänna att jag gillade ettan. Bra skådespelare, en dels snygga effekter och bara det hyfsat lama slutet som drog ner filmen. Man har lärt sig i tvåan och har ett betydligt högre tempo när systern till en av de överlevande från ettan beger sig tillbaka till huset för att leta efter en gammal staty.

Naturligtvis kommer hon inte dit frivilligt, utan kidnappas av några otrevliga skattletare. På plats träffar dom även en forskare som också letar efter statyn tillsammans med sina medarbetare.

Men vi vet alla hur det går. Huset tänker naturligtvis inte låta sina nya gäster lämna platsen, går in i "lockdown" och en efter en så blir detta glada giriga gäng dödade av überbisarra spöken.

Mycket bra gore-effekter, blod och elände. Inte samma budgetnivå som ettan givetvis, men håller ändå bra klass.

Manuset är på sitt sätt betydligt bättre än ettan då man levererar underhållning hela tiden och faktiskt lyckas bli lite orginell inbland. Höjdpunkten är som vanligt Jeffrey Combs som Doktor Vannacutt, som inte har en enda replik och som som bara stirrar, men som ändå lyckas bli den bästa skådespelaren i filmen.

Trevligt, trevligt.