söndag, mars 16, 2008

Recension: Utan Trosor I Tyrolen (1973)


"Stammar du alltid?
"Bara när jag pratar."

"Känner du mitt kärleksredskap?"
"Det känns som rumsnyckeln!"


Detta är två av vitsarna som berikar denna fantastiska gladporrklassiker med kanske världens (eller i alla fall Sveriges) mest kända titel: Utan trosor i Tyrolen. Siggi Götz heter mästaren som nästan helt ensamt fick alla att koppla ihop tyrolerhattar och lederhosen med ganska oförarglig tysk gladporr.

Elisabeth Volkmann spelar Gisela Horn, den adliga kvinnan som fått för sig att hon ska bli bondkvinna och köper en bondgård. Med på köpet får hon personalen, de allmänt kåta och korkade drängarna Hias (Alexander Grill) och Sepp (Walter Klinger). Båda hoppar mer än gärna i säng med den ständigt troslösa Zenzi (Marie Ekorre), pigan.

Gisela är givetvis moralens väktare nummer ett och tänker inte ens tillåta att gårdens kossor får dela på en tjur. Det är omoraliskt. Alla kossor ska ha sin egen tjur. Hon blir till och med upprörd när tuppen är i farten.

Medan så smids det onda planer på att överta gården. Det är tre av byns gubbar, som drar enormt usla sex-vitsar hela tiden, som försöker komma på en bra plan att krossa den nya ägaren. Det man kommer fram till är att man behöver en stilig italienare som kan locka Zenzi från gården, då hon verkar vara den enda anledningen att drängarna stannar kvar. Och utan personal kan inte Gisela driva gården.

Och tur får våra skurkar så får en glad och överkåt italienare vid namn Vittorio Parmesano (Rinaldo Talamonti) jobb som tyskalärare åt två italienska adelsdamer som skickas på spårkurs av sin far. Men han får låtsas att han är homosexuell så att inte fadern ska misstänka att han egentligen vill ha sex med döttrarna. Med sig på resan får dom också en megafjolla som naturligtvis blir betuttat i vår italienare.

På gång är också Giselas bror, Heino, som ska till Tyrolen för att beskåda den sällsynta "snabelörnen". Gissa om det blir förvecklingar?

Oj, jag trodde inte jag skulle skriva så mycket om den obefintliga handlingen, men alla intriger och gags gör att det blir en ganska rolig film. Kan man, liksom mig, uppskatta opretentiös buskis á Åsa-Nisse, fast med mer naket, så drar man på smilbanden för det mesta.

Det är mycket tuttar, rumpor, skumpande, dallrande, hår och folk som gömmer sig bakom bord, under sängar och garderober. Allt till tysk ompa-ompa musik.

Studio S har bestämt sig för att ge ut alla pärlor ur alla filmgenres verkar det som och även här har man levererat en fullscreen-utgåva (kan inte tänka mig att det är filmat i något annat format) i god kvalité. En trevlig trivia med historik och bakgrund till denna udda genre bifogas också, vilket uppskattas.

Detta är alltså inte porr. Det är sex-buskis. Väldigt charmigt och med hjärtat på rätt ställe. Nästan lika mycket nakna män som kvinnor och i alla former och sorter. För mig, en bra och rolig avslutning på söndagen. Hellre detta än hundra "Allt om min buske"...