tisdag, april 01, 2008

Amerikanska "giallos"

Det finns givetvis inget som heter "amerikansk giallo" eftersom en giallo bara kan vara italiensk, men det finns ändå exempel på amerikanska filmer där filmskaparna öppet har erkänt att inspirationen kommer just från italienska giallos.

John Carpenter skrev manuset till Eyes Of Laura Mars, en film som kom i slutet av sjuttiotalet. Den skulle lika gärna kunnat ha varit gjord i italien med Franco Nero och Edwige Feneche. Ett kanske inte allt för smart upplägg, men ett jävligt cool koncept där Fay Dunaway får syner och ser hur någon börjar mörda hennes vänner och kollegor. Inte så blodig, men otroligt effektiv och våldsam.

Några år senare så gjorde Brian De Palma Dressed to kill som uppenbarligen är en "amerikansk giallo", och en väldigt bra sådan. En galen mördare med svarta handskar dödar kvinnor på löpande band. Stilistiskt väldigt europeisk, som så vanligt med De Palma, och den del riktigt blodiga scener och en schyst twist på slutet. Samma år gjorde också William Friedkin Cruising, som även den har vissa giallo-element och som blev minst lika kontroversiellt mottagen som Dressed to kill.

1986 kom City in panic, en billig film som lanserades som en slasher, men som uppenbarligen har tagit all sin estestik från giallofilmer. För övrigt en intressant rulle då den har ett tema och motiv som var väldigt kontroversiellt för att vara 1986.

Det mest kända exemplet lär väl vara Paul Verhoevens Basic Instinct, som han själv anser är en "amerikansk giallo". Till ytan en klassik erotisk thriller, men som är ett välskrivet och blodigt mordmysterium med nästan alla ingredienser som en klassisk giallo.

Finns det några fler?