tisdag, april 08, 2008

Apocalypse Kumla


Mina vänner, det är dags att jag beger mig. I alla fall för tre dagar ner till Kumla. Bortom all form av snällare terräng och civiliserad bebyggelse. Jag har packat min ryggsäck, fyllt på med förnödenheter och köpt en laddar till min Ipod Touch. Vad jag vet finns det inga datorer, inget internet i Kumla. Och därför behöver jag en extern laddare som håller mitt sista hopp, min sista kontakt med omvärlden, vid liv.

I Kumla finns också Nordeuropas enda skoindustrimuseum. Andra spännande saker att ser är Kvarntorpshögen - Sveriges största industriminne. I Hardemo finns ett skolmuseum i skolbyggnad uppförd 1808. På Officersmässen i Sannahed visas militärhistoria i lokaler från 1830-talet.

Ni ser. Massor att se. Massor att uppleva. "Skoindustrimuseum"? Till och med kalk-museét utanför Östersund verkar mer spännande. Fast givetvis har jag inte besökt det heller. Blir för mycket för min lätt-uttråkade själ.

På något sätt har jag inbillat mig att när jag väl har anlänt till Kumla så kommer jag, om jag hittar en dator och internetuppkoppling, behöva skriva inlägg och mail utan å, ä och ö. Så långt borta, så exotiskt...ja, närmast tropiskt känns det med Kumla.

Såja. Upp med mungiporna nu. Först en god natts sömn, sedan tre timmar rakt in i mörkrets hjärta. Som en äkta visualisering av Joseph Conrads klassiska bok som gav upphov till Francis Ford Coppolas Apocalypse Now.

Kommer jag inte tillbaka så ber jag er att skicka ut en räddningspatrull. Kanske hittar ni mig där nere, långt nere i gruvorna, med min sekt runt omkring, en påtänd Dennis Hopper. Jag lovar att läsa dikter och slakta bufflar.

I love the smell of skofabrik in the morning...

Yours,

Fred