söndag, april 06, 2008

Charlton Heston har kastat in sandalerna


Charlton Heston är död, 84 år gammal. Det lämnar blandade känslor. Dels för att han var en ultrakonservativ fåne och bakåtsträvare, och då menar jag inte genom det lilla vi fick se i en viss dokumentär av Michael Moore, utan för den hållning han hade sedan långt tidigare gentemot abort, rättigheten att bära vapen och att han gick från demokrat till republikan på åttiotalet.

Men å andra sidan så han en viktig del av min uppväxt, främst genom filmen Ben Hur som gjort att jag fått ett livslångt intresse i vräkiga och överdyra (eller ultrabilliga) sword & sandal-filmer. En film med en tydliga gay-undertoner, något som Heston irriterat viftade bort, men som bekräftades bland annat av manusförfattaren Gore Vidal. Men i alla fall. Ben Hur skapade för mig "actionhjälten", den svettige tyste mannen som i vredesmod tog sig an världen. En karaktär han sedan utvecklade i andra historiska rullar som El Cid, 55 dagar i Peking, The War Lords och senare i modernare, och ojämna, klassiker som i Apornas Planet, Soylent Green och The Omega Man.

En annan barnsdomsfavorit är Jordbävningen, som absolut är den bästa och mest klyschiga katastrofrullen från sjuttiotalet. Heston spelar Lorne Greens "unge" efterföljare som har ett stormig förhållande med Lornes överåriga dotter, spelad av en i stort sett jämngammal Ava Gardner. Heston ville inte ha ett typiskt lyckligt slut, och därför fick vi också se en av de svartare sluten som både symboliserade äkta kärlek, men också den typiska envisheten hos en machoman med för mycket ära på spel.

Sjuttiotalet var ojämnt, men Two Minute Warning, Grey Lady Down och Airport '75 var tre kompetenta thrillers. Han inledde åttiotalet med The Awakening, en högst intressant mumiefilm med starka Omen-vibbar. Resten av karriären blev en vild berg-och-dalbana av allt från Jean-Claude Van Damme till antagligen välbetalda cameos i bland annat True Lies och en väldigt liten insats i en av John Carpenters bättre filmer, In The Mouth Of Madness.

Han spelade även apa i Tim Burtons stentrista nyinspelning av Apornas Planet.

Jag tänker inte skriva "Vila i frid Charlton Heston" eftersom den senare Charltons åsikter aldrig har gått ihop med mina, men jag hoppas att både Ben Hur, Stewart Graff, Robert Neville och alla andra av mina favoritkaraktärer kommer att vila i frid och bli ihågkomna för evigt.