söndag, april 13, 2008

Gud, Jesus och Jim Jones


Har suttit och kollat på PBS-dokumentären "Jonestown -The Life And Death Of Peoples Temple", som skildrar förloppet som ledde upp till mass-självmordet (eller enbart mordet) på över 900 människor i Jonestown, Guyana.

Jim Jones var en intressant människa. Uppenbarligen kluven mellan ett fantastiskt social engagemang och en meglomani blandat med sex- och drogmissbruk. Han kämpade aktivt och med resultat för svartas rättigheter, för allas lika värde, men utövade totalt kontroll över de olyckliga själar han fick under sina vingar. Han låg med allt som rörde sig, kvinnor och män - men ansåg sig själv vara den ende heterosexuelle mannen på jorden. Han behandlade bibeln oortodox, slungade den genom luften, ner i marken och förklarade, helt korrekt, att det bara var en bok. Men påverkade människor att om dom såg han som en gud så var han gud.

Så här långt efteråt sitter medelålders människor och berättar hur dom förtrollades över Jim Jones och hans budskap. Hur dom gjorde allt för honom, hur hans idéer om ett socialistiskt kristet litet land i Guyana (men först i USA) skulle vara räddningen. Mot slutet sitter dom och berättar hur deras barn, fruar, män, släktingar och vänner tvingades till självmord, eller mördades. Då faller fasaden även för dom som till synes verkar ha bearbetat fasorna, bryter samman och inser att det där aldrig kommer att försvinna.

Det är tre namn som dyker upp ständigt: Gud, Jesus och Jim Jones. De enda tre som har skulden för ett groteskt maktmissbruk, våld, övergrepp och förtryck.

Allt i Guds, Jesus och Jims namn.

Halleluja! Pris ske mammon, makten och evigheten.