tisdag, maj 27, 2008

Att rädda en insekt

Jag har upptäckt att G har väldigt god hand om insekter och andra småkryp. Dom verkar tycka om honom, och han kan få dom att bli väldigt lugna. Vet inte riktigt om han insett det själv, men det är alltid intressant att se hur han fått en larv att posera eller låter ormar slingra sig runt handleden.

När vi satt på alkiskrogen La Campana i Valsta och studerade hur en full finne vid namn Acke härjade och blev utslängd så var G nära att dricka upp en insekt som hade hoppat ner i hans öl. Många skulle bara ha ignorerat insekten och låtit den drunka i fred, men G fixade genast en räddningsaktion med hjälp av lite plastfolie och varsamma fingrar.

Insekten var indränkt i öl och satte sig på bordet framför G och försökte återhämta sig efter chocken. Den började tvätta sig varsamt och när G förde sitt finger närmare så klev den upp på fingret och satte sig där och fortsatte tvagningen. Detta skedde flera gånger, då insekten inte ville vara ensam. Den drogs till G, klättade upp på någon av hans händer och satt där och tog det lugn. Vi försökte få den att vandra iväg, men den vända och promenerade till G igen.

När den hade tvättat klart sig och testat vingarna lite så satte G den på en fönsterbräda där den var säker från fulla gäster.

"Den verkade gilla dig" sade jag när vi gick där ifrån. G bara nickade och log för sig själv.