onsdag, maj 14, 2008

Recension: Hemoglobin (1997)


Jag har en svaghet för filmer som utspelar sig i små städer nära vatten, till exempel Dagon, Messiah Of Evil och Dead & Buried. Hemoglobin är en nästan pinsamt underskattad lite kanadensisk rulle som lyckas med att vara riktigt makaber... och mysig.

Roy Dupuis spelar John Strauss som tillsammans med sin fru Kathleen (Kristin Lehman) till en liten ö för att undersöka om dom kan finna spår efter den sällsynta och märkliga blodsjukdom som han lider av. Väl på ön träffar dom doktorn (Rutger Hauer) som sitter och super i sin stuga och beklagar att han hamnat på denna trista ö.

Men givetvis pågår det med obehagliga saker. Byrde Gordon är en otrevlig, snål kärring som hunsar sin familj. Hon är så snåll att hon väldigt gravt har misskött den begravningsservice hon har på ön och nu har det bestämts från myndighetshåll att gravarna ska flyttas. Men många av kistorna är tomma och det beror inte enbart på Byrdes lilla förmåga att stjäla allt värdefullt från liken...

Det visar sig att för 300 år sedan så flyttade en holländsk smuggarfamilj till ön, Van Daam. Enormt rika och skygga till den graden att inavel började ske och till slut så fick öborna nog och brände ihjäl resterande släktingar. Men vad ingen riktigt fattat är att under alla dessa år så har Van Daam-familjen muterat, evolverat och inavlat sig fram till ett stort gäng grovt missbildade, närmast benlösa monster. Troll som jag kallar dom. Dessutom är dom hemafroditer, kannibaler och lever i ett avancerat tunnelsystem under ön.

Och nu när man har börjat frakta bort liken från kyrkogården så har den underjordiska familjen blivit rejält hungrig...

Folk HATAR den här filmen, och jag kan verkligen inte förstå varför. Det är ett märkligt syndrom som verkar sprida sig. Den är absolut inte dålig. Det är inget mästerverk, men mysighetsfaktorn är bra, skådespelarna och manuset är bra och den har ändå hyfsat med blod, slafs och naket för att kunna tillfredställa skräckfansen. Trollen är ganska obehagliga när dom släpar sig omkring, men samtidigt så finns det någon form av "mänsklighet" över dom.

Manuset är bland annat skrivet av Dan O'Bannon, en manusförfattare som jag älskar. Det märks att han varit inne och petat då karaktärerna är intressanta och det finns detaljer som en vanlig slarver aldrig skulle ha skrivit dit. Dessutom så vågar den sig på ett udda slut, döda lite barn och dessutom blanda in lite incest.

Våldet är ganska grafiskt och effekterna är välgjorda, så varför klagar folk?

Kom igen nu! Det är benlösa, mördartroll! Sånt tackar aldrig jag nej till.