onsdag, maj 07, 2008

Recension: Mammoth (2006)


Ännu en i raden av Sci Fi Channels långfilmer. Regisserad av Tim Cox, som också stod för en annan helt okey rulle i samma genre, Larva, men Mammoth går helt in för att leverera humor och en mammut i en halvvild blandning.

En meteorit slår ner i den lilla sömniga småstaden Dodge, där den väcker upp en infrysen mammut. Mammuten börjar härja för fullt, suga energin ur folk med sin snabel och vara allmänt odräglig mot allt från hånglande gamlingar, ravande kids, riktigt korkade poliser och givetvis mot de hemliga agenter som skickats dit för att ta hand om problemet.

Dr Abernathy (Vincent Ventresca) spelar museets förståndare och forskar kring den nedfrusna mammuten. Hans dotter (Summer Glau) börjar bryta sig loss och hans far (Tom Skerritt) blir minst sagt förvirrad och kan i stort sett bara diskutera science fiction-film.

Tyvärr vill de amerikanska myndigheterna helt enkelt bomba staden för att få bort mammuten och den utomjordiska organism som har besatt den, men detta vill naturligtvis inte våra hjältar som bestämmer sig för att fånga den och få lite lugn och ro igen.

Mammoth är en renodlad monsterkomedi i samma anda som Eight Legged Freaks, med viss inspiration från Mars Attacks och Men In Black. Kvalitetsmässigt snackar vi berg-och-dalbana där vissa scener faller platt, medan det är riktigt vitsigt och roligt ibland. Det finns en relativt lång scen med en avhuggen hand som känns väldigt helgjuten till exempel. Förtexterna är också väldigt roliga och fyndiga och berättar egentligen allt man behöver veta om varför allt egentligen sker.

Men visst, det rör sig om en Sci Fi Channel-budget och Louisiana är som vanligt ett lätt maskerad Rumänien. Det fungerar för det mesta, men visst har den absolut inte samma kvalité på effekter som en högbudgetfilm. Överlag så klarar sig skådespelarna fint, även om dialogen ibland är väldigt tunn.

En ojämn monsterrulle som duger en tråkig kväll, men inget mästerverk - trots några små pärlor i en väldigt stor gråare mussla.