söndag, juni 22, 2008

Kinesisk rulltrappskultur


Kinesisk rulltrappskultur är faktiskt annorlunda än den svenska. Det var något som jag ganska snabbt observerade. Dels så gillar kineser rulltrappor. Gärna om man ska nio våningar upp till den halvgoda restaurangen i toppen på varuhuset. Att hitta en hiss är nästan omöjligt, även om de givetvis finns, och när man väl tagit sig nio våningar upp så känner man sig som en yr höna redo att bli kycklingsoppa.

I tunnelbanan finns den mest tydliga rulltrappskulturen. Först och främst är det djungelns lag som gäller in och ut från tunnelbanetågen. I Sverige så ställer sig faktiskt folk, för det mesta, prydligt och svenskt vid sidan om dörrarna och släpper ut passagerarna först. Här är det clash of the titans som gäller. Alla går in och ut samtidigt, vilket innebär att man knuffas våldsamt. Dock, kan tilläggas, så blir det inga sura miner. Det är helt enkelt kulturen. Använder man sig inte av mjukt våld så kommer man inte ta sig ut från vagnen. Så enkelt är det.

När man kommit ur vagnarna så går folk ganska långsamt till rulltrapporna, och ställer sig i prydliga köer och åker upp utan att promenera i rulltrapporna. Vill man röra på fötterna så tar man trappan bredvid, men den som rullar står man still i. Det innebär också att det, givetvis, inte heller finns någon promenad-fil i rulltrappan. Ganska skönt faktiskt.

"Mind your head" är den vanligaste skylten och meddelande i tunnelbanan (förutom en animerad film med en tjock gris som inte kan bete sig i tunnelbanan och blir uppläxad av en tonårskille med anime-utseende). Den sitter i stort sett alltid mellan rulltrappsräcket och taket, som om det är vanligt att kineser sticker ut huvudet där och fastnad i klykan, får huvudet avslitet och skapar kaos. Nä, uppenbarligen är det väldigt viktigt att hålla sina lemmar från denna dödsmaskin.

Det finns inga varningar för att krossa tårna eller liknande, men antydningar till halshuggning finns det alltså.