torsdag, juni 26, 2008

Recension: Amsterdamned (1988)


Dick Maas brukar jag tänka på ibland. Inte för att jag sett så mycket av honom eller för att han är så himla känd, utan för att nyinspelningen av The Lift, Down, som han själv regisserade råkade innehålla både en skyskrapa och en misstänkt Al-Qaida attack. Och detta precis samma år som WTC. Så det blev svårt för Dick att sälja sitt nya mästerverk. Jag har aldrig sett The Lift, en populär holländsk skräckthriller från åttiotalet, men jag har i alla fall lyckats se filmen med den omtalade titeln, Amsterdamned, äntligen efter många år.

Något grymtar omkring i Amsterdams kanaler, en seriemördare i dykardräkt som känner miljön så bra att han nästan är helt omöjlig att finna. När vi möter honom första gången så drar han ner en prostituerad kvinna i vattnet, hänger upp henne under en gångbro och låter sedan en turistbåt med glastak krocka in i henne.

Vår hjälte är en ensamstående polis, Eric Visser (Huub Stapel) som lever med sin frispråkiga, och för en gångs skull ganska förstående, dotter. Givetvis får han uppgiften att leta redan på mördaren. Nu är inte det speciellt lätt, då kanalerna är massiva och mördaren väldigt lätt kan försvinna i det mörka vattnet.

Fler offer skördas och myndigheterna börjar pressa polisen att finna mördaren så fort som möjligt, för inte vill man att turisterna ska åka till Amsterdam för att bli slaktade av en galning i dykardräkt?

Amsterdamned är en trevlig liten film. Den är absolut inte orginell, men bjuder på hyfsat underhållning i nittio minuter. Dick Maas har tagit inspiration från amerikanska seriemördarfilmer, Manhunter till exempel, men själva idéen med dykaren och kanalerna är så bisarr att den faktiskt fungerar. Eftersom det är en åttiotalsfilm så är färgerna väldigt glada och ljusa, natten är stiliserad med Argento-ljussättning och humorn är ganska lättsam. Jag vill nog inte påstå att den är speciellt grafisk, men det man får se är en hel del illa tilltygade kroppar efter dåden och några knivhugg här och där.

Höjdpunkten i filmen är den berömda båtjakten som onekligen är fantastisk. Vi snackar om en high speed jakt i Amsterdams trånga kanaler, med vansinniga sladdar och sekvenser som ser direkt farliga ut. Den slår inte riktigt Puppet On A String, som också har en fantastisk jakt i kanalerna, men bra nära.

En kompetent och underhållande holländsk thriller som gör att jag blir väldigt sugen på att se Dicks genombrottsfilm, The Lift.