måndag, juni 23, 2008

Så för helvete, herr och fru Primén!

Dagens kalkon är detta "debattinlägg" på SVDs hemsida. Det är moralmänniskorna Anne-Marie och Joakim Primén som vill lura sina barn att man lever på femtiotalet. Språket utvecklas, ord har inte samma kraft och innebörd. Det är bara bokstäver. Att folk retar upp sig på svordomar är lika patetiskt som att samma människor blir packade med sina vuxenpolare på fredagskvällen och pussar sina barn med rödvinsdoftande läppar.

"Vad har SVT för syn på mänsklig frihet och värdighet när barnprogrammen präglas av svordomar, hot och hånfulla uttryck?"

Kan det inte vara "mänsklig frihet" och "värdighet" att faktiskt använda de ord man vill använda sig av? Ska ordbruket vara "ajsingbajsing" och Pingstväns-moral? Världen är inte den ängla-stad som dessa naiva föräldra tror. Det värsta som finns är att skydda barnen från omvärlden, och tro mig: att säga "dum i huvudet" till någon är inte det minsta farligt. Det är lärorikt. Man ska säga det till människor som förtjänar det, och det är något som man lär sig genom att uppleva livet. Genom att stänga av, genom att nazi-censurera, så överbeskyddar man barnen... och det är något som kan gå mycket illa. Till slut sitter dom där, uppvuxna och utflygna ur boet, och röstar på SD eller KD, kör moralharanger - men har själva fått enorma problem.

Så för helvete, herr och fru Primén, vill ni att era barn ska bli så skyddade från livet att dom kommer att falna bort till intetsägande medelsvenssons som inte kan se längre än vad näsan räcker?

Bonus: Flera har kommenterat artikeln, men detta var den roligaste:

"En mycket bra insändare! Riktigt skrämmande. Problematiken speglar också något större, som har med tidsandan att göra. Barn av idag skall inte fostras i gängse mening, varken i hemmet eller i skolan, det anses tillhöra 1800-talet. Utvecklingen när det gäller språkbruket är förfärlig även på andra håll, se t.ex. kvällstidningarna där svordomar och språklig infantilism numera är ganska vanligt.
Zache , 2008-06-23 09:23"


En kalkon bara på sitt sätt. Någon som faktiskt tror att han/hon kan skriva korrekt genom att använda utgångna ord som "infantilism" och "gängse". Skrattretande komiskt. Tragisk människa.