söndag, juli 13, 2008

Recension: Godzilla 2000 (1999)


1998 var ett svart år för Godzilla-kulturen. Den amerikanska versionen kom ut och visade sig vara Jurassic Park 7 eller nåt. Fast med en riktigt trist dinosaurie utan personlighet. Jag tyckte det var en kul monsterrulle när jag såg den på bio, men tyvärr höll den inte för ännu en titt. Jag vet inte om Toho planerade detta, men året efter så kom Godzilla 2000, en film som rent underhållningsmässigt körde över den amerikanska rejält. Några år sedan så spökade gummi-Godzilla upp amerikanska Godzilla i Godzilla Final Wars. Så japanarna hade verkligen behov av att visa vart skåpet skulle stå.

In Medias Res säger jag bara. Rakt in i handlingen. Godzilla Protection Unit, som både forskar kring Godzilla och ville komma så nära honom som möjligt med sin utrustning (de påminner mycket om Tornado-jägarna i USA) är på jakt efter store G. Med sig har Professor Shinoda och hans lillgamla dotter en kvinnlig fotograf som vill ha de bästa och coolaste bilderna på Godzilla.

I denna jakt, där de är väldigt nära döden, så kommer de också på att Godzilla verkar slå ut alla energikällor i japan. Givetvis blir myndigheterna oroade av detta, speciellt ärkepsykopaten och multimiljardären Katagiri som bara vill döda Godzilla.

Men givetvis så dyker det upp en gigantisk flygande sten som dras till Godzilla och till och med börjar motarbeta honom. Vad är det egentligen och vem vill egentligen världen väl, av dessa två stora tingestar?

Jag tycker Godzilla 2000 är toppen. En av de mest solida moderna Godzilla-filmerna. Uppenbarligen försökte man toppa amerikanska versionen, trots att japanarna aldrig varit duktiga på visuella effekter, och lyckas faktiskt väldigt väl. Här har man koncentrerat sig på att sammanföra Godzilla, människor, miniatyrer och riktiga miljöer i samma sekvenser, oftast med rörlig kamera. Det blir mindre av den traditionella statiska Godzilla-stilen (klipp: miniatyr och Godzilla, klipp: människor springer, klipp: flygplan sveper in, klipp: Godzilla träffad av missiler osv osv) och det ser för det mesta utmärkt ut, trots att effekterna svajar.

Det är gott om monsteraction också och miniatyrerna är väldigt välgjorda och detaljerade. Monstret som G senare möter är Millenmia - vilket är en UFO-varelse som sedan förvandlas till Rancor-aktiga Orga - med en mun som är så stor vid ett tillfälle att han/hon nästan sväljer Godzilla hel!

Nu har jag dock sett en mindre bra version av filmen. Jag har den japanska versionen på dvd, men tyvärr - idiotiskt nog - så finns det inte engelsk text. Så då har jag helt enkelt fått se den amerikanska dubbade versionen istället, vilket är helt okey, men det saknas nio minuter och vem vill egentligen se Godzilla-film på japanska?