torsdag, juli 24, 2008

Tio saker man kan göra med den svenska flaggan


För mig betyder egentligen inte den svenska flaggan något speciellt, i alla fall som nationalsymbol. Det är ett tygstycke (en bit papper hos snålare människor och under taffligare festligheter) som är färgat med gult och blått. Enligt legenden såg Erik den Helige ett gult kors i himlen år 1157 och bestämde sig för att det var ett tecken från gud. Eller så kopierade man bara danskarnas flagga och yrade till med något om att det gula symboliserade solen och det blå himlen. Eller nåt. Whatever.

Jag ser flaggor som symboler, oavsett det är en svensk flagga, en turkisk flagga, en thailändsk flagga, en iransk flagga, en amerikansk flagga, en regnbågsflagga, en sameflagga, en jämtländsk flagga och så vidare. Det är samma sak för mig. En tom symbol, ett par färger på en duk. Alltså helt oviktigt. För mig så skulle flaggan göra mer nytta i någon annan form. Så att den faktiskt närmades sig folket, oavsett ursprung, som lever i Sverige på ett mer jordnära sätt. Först då så tycker jag att den blir en värdig symbol, om vi nu ska ha symboler. För egentligen hör sånt till i kyrkan när människor behöver något att be till.

Så här kommer lite förslag, väldigt svenska såna, på vad man kan göra med den svenska flaggan:

Använda den som virke för frusna själar som inte har något hem. Det värmer nog gott i den kalla vinternatten. En flagga värmer inte så bra om man har den runt omkring sig, så jag dissar helt filt-varianten.

Lyxa till det på midsommarafton och använda den som toalettpapper. Bara hänga en sax bredvid den där inne på toaletten.

Sy en mer färglad och schyst burka till de damer som bär en sådan. Oftast tycker jag det är lite trist med enfärgade burkor, så en i svenska flaggans färger (eller i vilken flaggas som helst) vore toppen.

Sittunderlag på fjällturen. För det finns inget som symboliserar Sverige bättre än vår natur. Faktiskt. Så varför inte sitta på den svenska flaggan så att baken inte blir kall, samtidigt som man undviker mördarmyggen?

Dörrmatta. Absolut, jag är en sån där som inte klarar av snö och smuts innanför dörren – sånt ska vara utomhus, så en svensk flagga att gnugga av sig mot vore intressant.

Använd den till att putsa och städa med. Allt från familjesilvret som ni ändå i hemlighet vill sälja till att polera barnens rid- och fotbollspokaler med.

Bönematta. Man kanske måste vika den ett par gånger så att den ska bli lite bekväm, men det hade i min åsikt livat upp moskeer och privata bönesessioner.

Badhanduk. Här får man ta en större flagga, kanske norpa någon från riksdagen eller slottet och vira in sig i när man med rodnat byter om på stranden. Och håller man till på Frescati så behöver man inte vara blyg. Där kan den fungera utmärkt som servett.

Strimla sönder den i små, små, bitar och använd den som konfetti på ett hetero- eller homobröllop. Passar kanske bäst med en pappersflagga i det här fallet.

Eller vik ihop den prydligt, lägg den i farfars gamla koffert, stäng locket för evigt och se dig om kring. Se Sverige som det är nu.


Använd den tidigare symboldyrkan för att sprida kärlek och respekt för andra människor. Pussa din käraste, hjälp den svage, inse att Sverige är mycket mer än vikingar, kristna värderingar, Janssons frestelse, snus och Norrlands Guld.

Var svensk som en svensk bör vara, det vill säga internationell. Som vi alltid varit.