söndag, augusti 03, 2008

Beautiful Dreamer: Brian Wilson and the Story of Smile


Försök ta och se Beautiful Dreamer: Brian Wilson and the Story of Smile om ni kan. Det är en hyfsat ärlig och detaljerad studie hur Smile blev det, Brian Wilson geniala popsymfoni. Det intressanta, och det hade jag inte förväntat mig, var hur egentligen alla inblandade i ursprungsprojektet förnekar att det var drogerna som slog ut Brian Wilson. Det röktes mycket och LSD var något som Brian tyckte mycket om.

Men alla, inklusive Brian själv verkar ganska inne på att det var något annat. Kanske var det fadern som misshandlade Brian till den grad att han lärde sig gå upprätt och inte nedhukat som för att skydda sig mot slag förrän i tonåren, eller så var det helt enkelt så att han var för känslig. Pressen och hans familjs motstånd till den mycket udda fågeln Smile slog för hårt. Han berättar själv hur paranoian verkligen dök upp under inspelningen av Mrs O'Learys Cow då han trodde att låten orsakade bränder i närheten och att han var avlyssnat och förföljd. Det slutliga nederlaget var när han hörde Strawberry Fields Forever på radion och insåg att Beatles redan hade hunnit före honom med något så vansinnigt nyskapande och orginellt att han helt enkelt tappade lusten för allt.

Han började höra röster som hotade att döda honom och sedan gick det inte förrän upp till nittiotalet då han äntligen blev av med sin djävul, och sin ängel, Eugene Landy - en doktor som på ett sätt hjälpte honom enormt med viktproblem, psykiska problem, men som också styrde hans liv något oerhört. När han började få vettig hjälp efter det så har han också kunnat börjat leva igen och 2004 så framförde han Smile för första gången någonsin på scen. Och det är sjukt bra.

Dokumentären hoppar egentligen över allt som inte har med Smile att göra, och det är en stor del av Wilsons liv. Det är produktionen på sextiotalet och sedan den kämpiga återkomsten till Smile som det inrikats på. Det var inga enkla turer, och Wilson, hans musiker och videofilmat materialt från repetitionerna vittnar om det.

En bra dokumentär som vågar vara ärlig och hyllande. Underbart.