lördag, augusti 02, 2008

Recension: The Beast (1996)


Peter Benchley försökte under hela sin livstid att upprepa den enorma succén med Jaws, och de sista böckerna var renodlade plagiat av sin egen orginalroman. Absolut inget fel med det, då underhållningsvärdet är det viktigaste enligt mig, och inte orginaliteten. Nu har jag inte läst The Beast, men miniserien från 1996 var sannerligen underhållande.

Utan någon skam så börjar historien med ett ensamt par i deras båt. De har sex och sedan så attackerar något båten och den börjar sjunka. Det langar ut livbåten och ser på när deras lyxbåt sjunker... tills de själva blir nerdragna i djupet av en stor, fet bläckfisk!

William "Skägget" Petersen spelar Whip Dalton, hård fiskare med hjärta av guld. För tio år sedan så drunknade hans fru och nu lever han ensam med sin nästan vuxna dotter i det långsamma lilla samhället Graves Point.En marindam vid namn Kathryn (Karen Sillas) börjar jobba och givetvis fattas det tycke mellan dessa två kärleksrädda medelålders människor.

Men bläckfisken fortsätter att äta sig igenom det han/hon kan finna och till slut så inser även myndigheterna, bland annat den slemme företagsbossen Schuyler Graves (Charles Martin Smith) det och man måste ta ihjäl odjuret... men det blir givetvis inte så lätt och attackerna fortsätter och trots att fyllot Lucas Coven (Larry Drake) ger sig in i jakten så verkar det som om människorna håller på att förlora rättigheten till havet... eller kommer Whip Dalton att rädda dem alla?

Alltså, det finns inget som helst orginellt i den här tre timmar långa miniserien. Allt har gjorts förut, karaktärerna har vi sett ett dussin gånger innan - speciellt i the mother of all seamonster-movies, Jaws. Det enda som faktiskt kändes överraskande var att myndigheterna accepterade att det var en jättebläckfisk i farten. Inget gnäll alltså, vilket var ganska uppfriskande. Men angående orginaliteten, det gjorde ingenting. För man vet vad man får och det är det jag vill med såna här filmer. I alla fall om de är välgjorda.

Även om The Beast börjar lite långsamt så bjuds det då och då på riktigt välgjorda bläckfiskattacker. De är spektakulära, tentakler som drar ner människor från båtar, krossar båtar, mycket ordentliga bilder på den gigantiska bläckfisken som kraxar med näbben och rullar med ögonen. Precis som det ska vara. Skådspelarna är också väldigt bra, och William Petersen, Charles Martin Smith och de övriga större rollerna känns övertygande. Bäst är dock ändå Larry Drake som jag aldrig tror jag sett göra en dålig roll. Här är han en riktig redneck-fiskare: full, girig och elak. Skitbra.

Tre timmar flyger iväg i ett nafs och den är löjligt billig på Axelmusic. Alltså finns det inga ursäkter om ni gillar jättebläckfiskar!