torsdag, augusti 21, 2008

Recension: Cursed – Unrated (2005)


Det tog ett tag innan jag bestämde mig för att skriva ett par rader om Cursed, är den för kommersiell helt enkelt? Sedan insåg jag att den dunderfloppade och att jag faktiskt tyckte den var helt okey. Så jag skriver några rader. Ändå.

Ett syskonpar, bland annat Christina Ricci, eller Ellie som hon heter i filmen, krashar med sin bil och en annan bild uppe på Mullholland drive en mörk kväll. När de försöker rädda den andra bilens passagerare så blir denna uppkäkad av en varulv! Båda blir rivna och inte långt där efter så börjar de visa symptom på att faktiskt vara riktiga varulvar.

Joshua Jackson, med skäggstubb, spelar Jake, en kille som verkligen verkar ha kärat ner sig i Riccis karaktär. Men han är samtidigt en framgångsrik klubbägare som har öppning för sin nya, coola fest inom några dagar. Ellie är lite tveksam till Jake, men försöker kämpa på trots att hon verkar lite svartsjuk.

Hennes bror, nörden Jimmy (Jesse Eisenberg) verkar ha andra problem. Han har kärat ner sig i skolans snyggaste tjej och retar dessutom upp hennes absurt homofobiske pojkvän, som är övertygad om att Jimmy är bög. Eller i alla fall försöker sprida såna rykten.

Men allt är inte fåniga intriger i glassiga LA. Den där varulven springer omkring också och dödar folk, oftast såna som verkar ha en koppling till Ellie eller som på annat sätt kan vara ivägen för en ännu okänd plan…

Det är inte många som gillar Cursed, vilket jag är medveten om. Det syns att det är en film som gått igenom helvetet och sedan kommit ut lite för välkammad. 2,5 var det Wes Craven lade ner på filmen, i form av reshoots, manusbearbetningar och problem med special effekterna. Filmen som slutligen hade premiär fungerar helt som en Scream-esqe varulvsthriller, men var väldigt fattigt på blod och hade oengagerande karaktärer. I denna unratade version så är i alla fall blodet och goret tillbaka, vilket vi tackar för. Karaktärerna beter sig fortfarande konstigt och överlag känns hela upplägget tunt.

I den här versionen så är i stort sett alla varulvsattacker betydligt mer grafiska. Ja, alla våldsscener är blodigare. Förutom den bästa scenen, då en varulv förföljer en brud i ett garage och attackerar henne i hissen. Wes Craven i sitt esse! Annars så blir det en itusliten människa, huvudkapning, uppsliten mage och lite annat smått och gått.

Det som inte fungerar (förutom Jesse Eisenbergs frisyr, som blir en ganska taskig peruk under halva filmen) är de visuella effekterna. En del är helt okey, medan den stora förvandlingscenen känns halvfärdig (vilket den troligen är, då vissa andra scener med den animerade varulven ser skitbra ut).

Cursed är en okey film som stundtals visar prov på Cravens utmärkta thriller-hantering, men den kunde ha varit så mycket bättre om inte Dimension lagt sig i och förstört hela rullen genom att mer eller mindre kräva reshoots av halva filmen, byta ut skådisar och inte ge teknikerna tid nog med effekterna.

Men den är ok. Faktiskt.