söndag, augusti 03, 2008

Recension: Virus (1999)


Jamie Lee Curtis sade en gång att Virus är den sämsta filmen hon någonsin gjort, vilket naturligtvis inte stämmer. Hon har uppenbarligen glömt bort Perfect, som var allt annat än perfekt. Virus var en av den där legendariska megabudgetflopparna som verkligen inte förtjänade sitt rykte, och läs vidare så förstår ni varför.

En utomjordisk elektronisk organism tar över rymdstation MIR och sänder ner sig själv till ett ryskt forskningsfartyg där den helt enkelt tar över all elektronik. I trakterna så kämpar den svinige kaptenen Everton (Donald Sutherland) på med sin last, som han förlorar i stormen. Hans besättning, bland annat Kelly Foster (Jamie Lee Curtis) och Steve Baker (William Baldwin), övertygar honom att ta skeppet till stormens öga där det är lugn.

I närheten så upptäcker man givetvis det ryska skeppet och plötsligt får Everton en briljant idé: bärga skiten och få tio procent av värdet! Sagt och gjort, man äntrar skeppet och upptäcker att något är på tok. Det finns spår av blod här och var, radioapparater är krossade och i ett skåp så gömmer sig en bindgalen rysk kvinna, Nadia Vinogradiya (Joanna Pacula) som yrar om det väsen som tagit över skeppet.

Denna udda utomjording har alltså tagit över all teknologi och har börjat bygga sig riktigt arga robotar. Vissa är renodlade krigsmaskiner och vissa är små arbetsrobotar som bygger de större robotarna. Den har också använt sig av människodelar och skapat sig makabra cyborgs!

Så nu gäller det för våra hjältar att hindra fartyget från att nå land, där den teknologiska smittan kan sprida sig över hela världen!

Detta är en fantastiskt effektivt berättat actionrulle med fler av de coolaste robotar/cyborgs jag sett på film. Filmen klockar in på lite under nittio minuter och det är perfekt. Det finns inget som känns överflödigt, det är hyfsat gore och jävligt fräsiga effekter samt givetvis ett gäng väldigt kompetenta skådespelare. Sutherland fullkomligen osar av bitterhet, ilska och sedan vansinnig girighet och Curtis är som vanligt en väldigt bra hjältinna.

Cyborgarna ser ut som ihoplappade människor, som Frankenteins monster fast med elektroniska delar. Det är blodig och smutsigt och långt ifrån den de typiska snygga cyborgarna som vi brukar se. Men riktigt balla.

Nä, John Bruno - regissören alltså - ska ha all heder för att han lappade ihop den här filmen (jag har för mig att det var mycket problem vid inspelningen) eftersom det är en pärla när det kommer till monster/robot-action.