måndag, augusti 11, 2008

The Shaggs: "Charmigt och obehagligt"


Charmigt och obehagligt. Det är en ganska bra beskrivning av The Shaggs, denna grupp bestående av de fyra systrarna Wiggin som spelade in en platta 1969, Philosophy Of The World.

Gruppen skapades mer eller mindre av deras far Austin Wiggin. I sin ungdom så lät han sin mor läsa hans händer och kom fram till tre spådomar:

* Austin skulle gifta sig med en rödblond kvinna.

* Efter hennes död så skulle han få två söner.

* Hans döttrar skulle bilda en populär musikgrupp.


De två första spådomarna blev sanna och Austin var inte den som var den och uppmuntrade givetvis sina döttrar till att starta sin egen grupp. Han sponsrade deras första (och enda officiella) platta. När han dog 1975 så upplöstes också gruppen.

Jag kan bara hålla med om att det är en intressant platta. Den är helt och håller ur synk. Inget stämmer, och ingen av damerna har någon form av klassisk talang att skriva och framföra musik. Men å andra sidan, vad är då egentligen "bra" musik? Musiken blir märkligt hypnotisk efter ett tag, och det är lätt att förstå varför Frank Zappa ansåg att detta var den tredje bästa gruppen någonsin i världshistorien. Det är väldigt udda, experimentellt och rytmer som överhuvudtaget inte existerar. Melodierna är melodi-lösa, mer eller mindre, och väldigt atonala. Men det är värt att lyssna in sig på.

Många år senare så släpptes det en tribute-platta, Better Than The Beatles, som inte når upp till de galna höjder som orginalgruppen. Men där fick i alla fall profesionella musiker tolka Wiggum-flickornas alster och kan därmed också spela och renodla musiken på ett helt annat sätt. En låt som verkligen blir riktigt bra är You're something special to me med Optiganally Yours. Här kan man koncentrera sig på den naiva och enkla texten och blir tagen av hur ärlig och ren den känns. Detta är äkta, inget jävla trams.

Inget jävla trams. Helt äkta. Ja, det är några andra ord som passar bra för The Shaggs. Det går inte att undkomma dem. Det är bara att öppna öronen och lyssna bortom falskspelet och den ursynkade sången.


Still rocking, denna gången 1999.