lördag, augusti 30, 2008

Vad är manligt?


Dessa tre gossar verkar, liksom många andra människor i vårt värld, ha en förutfattad menig om vad manligt är. Eller att var man är. Man ska var på ett speciellt sätt. Man kan till och med, hör och häpna, både vara hård OCH vara hemma med barnen samtidigt.

Då undrar jag, vem har sagt att manlighet har med att vara hård eller macho? Är det något som vi män skriver under direkt när vi ploppar ur mammas mage, det står en sköterska direkt med ett litet block där man får skriva under sin manlighet. Gör man inte det då blir man inte man. Då blir man inte manlig.

Bullshit givetvis. Dessa tre testosterongossar är lika mycket män som Christer Lindarw och Lasse Flinkman... och tvärtom. Manligheten, och kvinnligheten, är en myt som odlats fram genom fördomar. En man är en man som står för den han är, oavsett om han är "manligt hård" eller "kvinnligt mjuk". Det finns ingen skillnad.

Igår kom jag in i en diskussion igen angående kvinnomässor. Med en kvinna givetvis, och hon höll med mig: vem säger att kvinnor enbart är intresserade av massage, sminkning, kläder, hälsorik matlagning, aromterapi och allt annat som kan tänkas vara mjukt och kvinnligt? Hur kan en, troligen, kvinnlig arrangör överhuvudtaget vara så mentalt snål?

Nä, det är något galet i världen, något som kallas dumhet.