måndag, september 15, 2008

Recension: Tales from the crypt - säsong 1 (1989)


Det tog en rackarns massa år, men äntligen har jag fått tillfälle att börja köpa på mig Tales from the crypt, den sköna TV-serien som fick amerikansk TV att slå kullerbyttor under det sena åttiotalet. Jag tänker givetvis se igenom allt, och har börjat med säsong 1. Eftersom det är så få avsnitt i den säsongen så tänker jag skriva några kommentarer om alla.

"The Man Who Was Death" - En mycket bra inledning som behandlar ett kontroversiellt ämne, dödsstraff. Bill Sadler spelar avrättaren som får sparken från sitt jobb och börjar elektricifiera de han tycker förtjänar detta. Svart humor och väldigt välspelat där Sadler stjäl hela avsnittet med sin karisma.

"And All Through the House" - TV-klassikern! Mary Ellen Trainor spelar den olyckliga frun som i ett anfall av desperation och improvisation slår ihjäl sin otrevliga make med ett spett. Tyvärr råkar Larry Drake vara i farten också, som mordgalen seriemördare i tomtedräkt. Underbart julavsnitt med humor, våld och blod och Larry Drake - som jag tycker är bäst i typ... hela världen.

"Dig That Cat...He's Real Gone" - Joe Pantoliano spelar en snubbe som får nio liv inopererade i sig. Han uttnyttjar detta till att tjäna pengar på tivoli, problemet är bara att han inte känner att han får tillräckligt med pengar och att vakna upp från de döda tar länge och längre tid för varje gång...

"Only Sin Deep" - Typisk historia om girighet då en prostituerad säljer sin skönhet till en pantbanksägare, som råkar syssla med svart magi. När hon inte kunnat betala tillbaka pengarna efter fyra månader så börjar hon åldras... vilket är synd då hennes liv plötsligt är en orgie i kärlek, pengar och lycka!

"Lover Come Hack to Me" - Ganska erotiskt avsnitt med Amanda Plummer som har lyckats gifta sig med en riktig hunk - som givetvis inte vill ha henne, utan hennes pengar. När de blir strandsatta i och med ett motorhaveri så hamnar de i ett stort slitet hus... där naturligtvis inte allt står rätt till...

"Collection Completed" - Riktigt roligt och makabert avsnitt där M. Emmet Walsh spelar en man som just har pensionerats och börjar bli rastlös över att vara hemma i huset med sin kattälskande fru. Han bestämmer sig till slut för att skaffa en hobby, något som råkar vara... att stoppa upp djur!

Precis som det ska vara i EC Comics så finns det en djup moralfråga i varje avsnitt, och resultat blir oftast att den som varit girig, galen, snål, svartsjuk eller något liknande får ett rejält straff... oftast med döden! Men det är gjort med en stor dos kärlek, och även en del blod - något som inte dominerar första säsongen, men som kryddar den annars vuxenorienterade skräckshower.

Historierna är ibland lite ojämna, och det känns som om man testar formatet en aning. Vissa avsnitt bygger mycket på humor, medan andra är väldigt seriösa. En blandning jag gillar. Efter att ha blivit rejält nere av ett riktigt svart avsnitt så livas det oftast upp av blod och monster i nästa episod.

Dessutom är historierna föredömligt korta, mellan tjugo och trettio minuter, och med fina production values, bra effekter och högklassiska skådisar.

Nu, dags att ge sig i kast med säsong 2!