onsdag, oktober 22, 2008

Recension: Baby Blood (1990)


Jag hade inte hört talas om Baby Blood förrän en internetbekant till mig tipsade om denna franska film från 1990. Desto mer jag tänker på det, desto underligare att den för min del fallit totalt mellan stolarna. Men å andra sidan kanske den är för arty för att tilltala de traditionella skräckfansen?

Emmanuelle Escourrou spelar Yanka, en ständigt hånad och misshandlad flickvän till en svinig cirkusdirektör. En dag får cirkusen ett nytt djur, en leopard. Tyvärr blir det inte bättre av att den exploderar, till synes av sig själv, men egentligen av ett uråldigt väsen som bara vill in i en kvinnokropp och födas. Givetvis hittar den Yanka.

Yanka flyr till slut sin tillvaro från cirkusen och gömmer sig, men samtidigt börjat varelsen inuti henne prata och övertyga henne om att hon ska genomföra födseln. Problemet är bara att varelsen behöver färskt människoblod för att kunna växa sig stark och födas. Så Yanka tvingas, först mot sin vilja, att ta död på diverse män och sedan dricka deras blod.

Det hela utvecklar sig till en makaber, svart humoristiskt, blodig och smått arty road movie där Yanka flyr från plats till plats, råkar ut för diverse pervon och tar livet av dem så att blodet sprutar på de ensliga toalettväggarna...

Baby Blood är faktiskt riktigt bra. Den går ovanligt fort, men å andra sidan är Yanka hela tiden på flykt och märkliga karaktärer dyker upp och livar upp med jämna mellanrum. Stundtals är det en svart komedi där Yankas dialoger med varelsen i magen är riktigt vassa, men också poetiska och tänkvärda - på det där typiska franska sättet. Men det bryts av med väldigt blodiga mord (hyfsat många också), egentligen inte speciellt grafiska (förutom en del mot slutet), men väldigt blodiga. Det bokstavligen sprutar blod och Emmanuelle Escourrou springer omkring indränkt i blod under en stor del av filmen.

Även om man får en förklaring till varelsen, så blir det aldrig klart varför och vad det är för något. Men det som berättas är givande och fantasieggande, och känns som en vettig idé istället för att peta in utomjordingar eller övernaturligheter för att kunna förklara det hela. Istället handlar det om moder jords sätt att förnya sig. Intressant.

I år kommer det också en uppföljare, Lady Blood, som verkar väldigt intressant. Yanka är tillbaka och likaså vännen i magen...