måndag, oktober 20, 2008

Recension: New Alcatraz (2001)


UFO producerade under en tid de mest underhållande och uppskattade DTV-filmerna, och på vissa sätt även de mest välgjorda. Låg budget, men alltid snyggt foto, okey effekter och en avdankad stjärna eller två i huvudrollerna. New Alcatraz är en av de mest slipade filmerna från UFO, och det var ett kärt återseende nu när jag såg om den.

I hemlighet så har världens nationer upprättat ett topphemligt och toppsäkert fängelse på Antarktis. Dit för man personer som på något sätt har hotat världen, eller USA, och det finns ingen chans att de kan rymma. En dag så hittar man ett stort hål i isväggen och man finner till slut att det är en absurt stort orm, övervintrad sedan miljoner år tillbaka, som vaknat till liv och äter sig igenom fängelset.

Man tillkallar världens ledande experter på "antarktiska reptiler", nämligen forskarparet Robert och Jessica (Dean Cain och Elizabeth Lackey) som inte vet om att det är en riktig jätteorm på g, utan bara lite spännande fossiler.

Väl på plats så går det givetvis åt helvete, och det slutar med att man måste liera sig med de livsfarliga fångarna för att kunna ha någon chans att ta sig ut från New Alcatraz levande...

Här har vi en kompetent liten creature feature. Ett manus som helt saknar onödiga sekvenser, det vill säga romantik och allt för mycket karaktärsutveckling. Ändå så lyckas man ge de flesta av karaktärerna någon form av personlighet och djup. Men det mesta fokuseras på den stora feta ormen, datoranimerad (och ser förvånansvärt bra ut för att vara en lågbudgetfilm från 2001) som de flesta blir uppätna eller krossade av. Klokt val, för det är jätteormen som har den stora huvudrollen.

Något som man också lyckats med är miljön, som trots att det uppenbarligen är en hederlig nedlagd fabrik och en del massiva källarkulvertare, fungerar oväntat bra som ett kallt fängelse. Samma miljöer och kulisser har använts i andra UFO-produktioner kan tilläggas, vilket alltid är en hemtrevlig detalj.

Jag gillar New Alcatrax (eller Boa som den också kallas) väldigt mycket, och jag rekommenderar ett inköp om ni hittar den billigt.