lördag, december 06, 2008

Forrest J. Ackerman 1916-2008


Forrest "Forry" J. Ackerman är död. Inom genreindustrin ett känt namn, men kanske inte så välbekant utanför den sfären. Han är mest känd för sitt magasin Famous monsters of filmland där en hel generation eller två av amerikanska monsterälskare fick sitt monsterdiggande tillfredställt med bilder, artiklar, intervjuer och nyheter. Forry kände alla, och var personligt bekant med Bela Lugosi, Lon Chaney Jr, John Carradine och egentligen de flesta av de gamla gardet av skräckmänniskor. På sitt finger bar han Draculas ring från den första Dracula-filmen med Bela Lugosi och nere i hans källare stod King Kongs stop-motion skelett och ruinerna av ett miniatyrhus från Earth vs. the Flying Saucers.

När jag var i LA för många år sedan så slog jag Forry en signal och han bjöd dit oss en Söndag för en rundvandring i huset. Det var ett ganska slitet kråkslott uppe i Hollywood Hills, med en trädgård som sett bättre dagar och flagnande färg. Själv satt han nere i källaren, i sin enorma samling av science fiction-litteratur och esperanto-samling och arbetade. Med sina enorma glasögon och femtiotalsklädsel så visade han oss runt, först i källaren och boksamlingen där vi även fick resterna av King Kong. I ett tillhörande förråd så låg det en massa monsterdelar från diverse gamla b-filmer - men vi blev varnade att inte röra något där eftersom det fanns ett bo med svarta änkor någonstans där nere.

Väl uppe i huset så hade han en enorm samling av fotografier och konst, allt med science fiction- och skräck-tema. Draculas ring på fingret fick jag ta mig en närmare titt på och som tack för besöket så fick jag också en litografi där delar av Lon Chaney Sr's make-up var utblandad med. Han var lite hungrig, så han föreslog att vi tog bilen ner till en sopprestaurang i närheten. Två han hans vänner, man i samma ålder som honom själv som verkade ha samma intresse samt en medelålders man som hade arbetat med animatören Dave Allen, gjorde oss sällskap.Ett minne för livet... och någon gång ska jag ta fram det jag faktiskt videofilmade hemma hos Forry - något som han uppmuntrade, och kanske klippa ihop det till en liten YouTube-film.

Forry var också med i en massa exploitationfilmer, oftast i cameos. En del mer kända produktioner är i Michael Jackson-videon Thriller, som kund i en bokaffär för det ockulta i The Howling, som jordens president i Amazon Women On The Moon och zombie i Return Of The Living Dead Part 2. Ni kan se hela hans filmografi här.

Som en intressant detalj så ska det också tilläggas att karln var mannen som myntade och "uppfann" uttrycket sci-fi. Otroligt men sant. Så det är nog första och enda gången jag fått träffa någon som skapat ett så berömt uttryck.

Vila i fred, Forry. Don't let the bed bugs bite.