tisdag, december 09, 2008

Hej Stefan Sauk!


Ja, hejsan. Du känner inte mig, men du ska veta att jag tänker på dig då och då.

Då och då när jag kliver av vid Karlberg, tidigt på morgonen - när du fortfarande dricker sprit med Örjan Ramberg och är kulturell - så brukar jag se en kvinna. Hon ser barsk och bitter ut och har ett likblekt ansikte med en sur min tvärs över. Jag brukar se till att sitta i närheten av henne då hon pysslar med något lustigt på Karlbergs perrong. Hon promenerar ut ur vagnen och sedan ser hon medvetet till att bli tillknuffad av någon stressad arbetare som springer till tåget. Hon ställer sig ivägen. På det sättet kan hon få uppmärksamhet, hon kan få skälla lite, känna att någon får någon relation med henne.

Så därför tänker jag på dig Stefan. Du står där nu på den mediala perrongen och springer in i något som gör att du kan få skälla lite. Det innebär inte att du har rätt eller att du vet vad du talar om, huvudsaken du får lite av den där, av skådespelare, så eftersökta egotrippen. Din karriär har väl inte gått så bra på senare år. Hotet från 2004 var minst sagt inget att hänga i julgranen över och sedan kom höjdpunkten i karriären, Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen från 2006. Sedan dess har det varit tyst. Visst var du inblandat med Universal? Som konsulent i frågor kring produktion av lågbudgetfilmer också? Vad hände med det?

Nä, din karriär är döende. Det kan inte ens några teaterroller hjälpa. Så därför är det väl bra att du joinar gubbmaffian och skriker ut din vrede över att din konst blir fildelad på nätet. Liksom den övriga gubbmaffian så vet du inte riktigt vad du talar om, men det är kul att återigen känna kamerablixtrarna mot ansiktet och få trycka ner någon liten flicksnärta i direktsänd TV.

Varför är du arg då? Din konst blir stulen. Det verkar förfärligt. Alla dessa pengar som du kunde ha tjänat. Men vänta lite... det ser faktiskt ut som om i stort sett alla dina produktioner sedan åttiotalet är helt eller delvis finansierade med skattepengar. Alltså, våra pengar. Ja, dina pengar också om du så vill det. Vi tokiga glada svenskar har betalat dina feta löner i diverse actionspektakel, miniserier, komedier och snutrullar. Vi har dessutom, otroligt nog, gått och betalat för att se det vi själva har finansierat! Ja, tänka sig. Så förfärligt. Vi kräver att få se det vi betalat för. Det är inte lätt när folket kräver sin rätt.

Stefan, försök se världen med lite öppnare ögon. Glöm bort det där uppblåsta överspelande egot, alla vilda spritfester du slösat bort dina skattebetalarpengar på och bli mer ödmjuk. Jag tror både du och din karriär skulle tjäna väldigt mycket på det.

Kram,
Fred

Länk 1
Länk 2