söndag, december 07, 2008

Herbie Hancock, konserthuset 081206


När konserten slutade så var jag och G så fyllda av energi att det var otroligt. Jag skulle nog kunna påstå att detta är en av de bästa konserter jag varit på. Gillar man inte modern jazz så kanske det inte är så upphetsande, men Herbie Hancock är både en genialisk kompositör, charmig estradör och en pianist som han måste ha sålt sin själ till djävulen för att kunna bli. Nä, det senare har han nog inte gjort. Det handlar om talang också.

Med sig hade han fem musiker, som alla var ruggigt bra:

Grégoire Maret - munspel
Terence Blanchard - trumpet
Lionel Loueke - gitarr
James Genus - bas
Kendrick Scott - trummor


Utan att det blev tröttsamt så fick alla hans musiker sina egna partier i konserten. Att se Maret spela munspel och göra knäböj samtidigt var märkligt, men ännu märkligare ur mycket kraft och liv han fick hur munspelet. Helt fantastiskt. Terence är en tokbra blåsare som även skrivit filmmusik till en massa filmer, många av Spike Lees rullar till exempel. Loueke är en afrikan som hade ett långt parti med improviserad afrikansk jazz och massor av humor där han talade med klickningar, basröst och "liten" röst i en vild blandning. Scott var som fastväxt vid trummorna, som om det vore en del av honom själv och Genus behärskade både ståbas som elbas på samma intensiva och utmärkta sätt.

Det spelades någon cover, lite från Herbies gamla projekt Headhunters och naturligtvis en massa av hans sologrejor. Konserten varade tre timmar och det kunde lika gärna ha varit nittio minuter eftersom det inte var tråkigt en enda sekund. Herbie är en sann entertainer och förstår att det måste vara variation i musik, personligt mellansnack (jag tror alla kände att vi skulle kunna bli polare med honom på en gång) och mycket humor.

Här kommer några bilder som Gregory tog från konserten. Mycket nöje.