måndag, december 08, 2008

Recension: Fredagen Den 13:e del 4 (1984)


Efter det tveksamma experimentet med del 3 (i 3D, och med mer humor) så gick man tillbaka till basic med Fredagen den 13:e del 4! Man tog med sig regissören Joseph Zito, vars tidigare succé The Prowler ökade på chanserna till en bra slasher och han tog även med sig Tom Savini på effekterna igen.

Här börjar det med att man har dragit med sig Jasons lik till sjukhuset där två kåta anställda får sätta livet till på väldigt brutala sätt. Något som visar att Jason är tillbaka och det är slut med (allt för mycket) humor och serietidningskaraktärer.

På tal om serietidningskaraktärer så möter vi sedan det vanliga gänget av tonåringar, bland annat Crispin Glover som tönten Jimmy. I grannhuset bor också pojken Tommy Jarvis (Corey Feldman) tillsammans med sin familj.

Givetvis beger sig Jason tillbaka och börjar döda alla på otrevliga sätt.

Hur ska man annars beskriva handlingen i de tidigare Fredagen-filmerna? Jag vet inte. En sån här film har ingen som helst orginalitet, men i detta fallet lever den på Joseph Zitos utmärkta regi, massiva gore-effekter av Savini och bra skådisar. Kanske var det bra att 3D-effekten i trean försvann, eftersom filmerna i sig ska vara så enkla och minmalistiska som möjligt för att kunna bli riktigt effektiva.

Det slår mig nu att Jason i den här filmen nog är den bästa Jason, och Ted White gör ett utmärkt jobb med en ovanligt sadistiskt tolkning. Morden är också betydligt mer grafiska och utdragna i den här jämfört med trean, och flera av Savinis bästa effekter kan man se här. Spetsningen i gummibåten ser ovanligt realistiskt ut och de två öppningsmorden slår hårt. Trevligt.

Synd bara att nästföljande del inte alls hamnade i samma klass.