lördag, december 13, 2008

Recension: Memories Of Murder (2003)


Den har ett slut som inte alla uppskattar, Memories Of Murder, men eftersom den bygger på verkliga händelser så känns slutet extra kusligt. När polismannen Park Doo-Man tittar rakt in i kameran där på slutet så kan det betyda två saker: han kanske vet vem det är. Eller han får panik över att han aldrig får svar.

En seriemördare härjar ute på landsbygden, i området Gyunggi, i Sydkorea. Landet är en militärstat och när det larmet för utegångsförbud går varje kväll så är det en perfekt chans för en mördare att ta någon eftersläntrande kvinna. Men han går inte bara efter det. Det ska regna och fetischen är att offret ska ha röda kläder...

Park Doo-Man (Kang-ho Song) är troligtvis områdets sämste polis. Han är som en koreansk variant av Torrente. Han dricker, uttnyttjar folk, slår och torterar sina misstänkta och är ett allmänt svin. Sedan anser han att han aldrig har fel heller. En dag så kommer Seo Tae-Yoon (Sang-kyung Kim) en storstadspolis som ska hjälpa till att lösa seriemördarfallet. Han har givetvis helt andra metoder, men i arbetet med fallet så blir han allt mer som Song, medan Song alltmer blir som Kim.

Man avverkar misstänkt efter misstänker, och man kommer allt närmare mördaren... som också blir allt fräckare.

Detta är en fenomenal film. Det är delvis drama, delvis komedi och delvis thriller. Men mest drama och komedi faktiskt. Humorn är svart och stundtals väldigt rolig med vissa scener som gränsar till slapstick. Det är en märklig kombination för en film som bygger på verkliga händelser, men det gör den också ovanligt engagerande och verklig.

Man har fått till åttiotalets Sydkorea väldigt bra, även om det nog mest märks för en Sydkorean själv. Den är spännande, men eftersom den egentligen inte fokuserar på spänning så kommer det i andra hand. Snarare behandlar den hur slumpen ibland kan göra att ett fall kommer vidare.

Det är inte någon speciellt blodig film. Den är våldsam, men det beror mest på att poliserna själva slår varandra eller sparkar personer i förhörsrummet. Men själva morden visas inte, även om vi får se ovanligt realistiska lik efteråt. Riktigt äckligt.

Briljant film.