söndag, december 21, 2008

Recension: Son Of Samson (1960)


Detta ska ha varit Mark Forests andra peplum och vilken film sen, Son Of Samson! Eftersom den gjordes såpass tidigt i peplum-vågen så verkar den ha mer pengar, mer ambition och mer gore än någon av dessa mer obskyra historiska spektakelrullar jag sett!

Mark Forest (som ställde upp i alla dessa filmer för att kunna dra in pengar till sin opera-utbildning) spelar Maciste, Samsons son. Han lever i öken och hjälper till lite här och var. En dag blir han räddad av en egypter vid namn Kenamun (snygge Angelo Zanolli) när ett lejon anfaller, och han gör detsamma tillbaka när nästa lejon dyker upp.

Det visar sig att Kenamun är son till Egyptens farao och när denna dör så bestämmer sig faraons onda, girige fru, drottning Smedes (Chelo Alonso), och tillika Kenamuns styvmor, för att gifta sig med sonen! Hon lurar på honom en förtrollad amulett som gör att han både blir förälskad i henne och låter sig duperas av hennes onda planer. Hon vill sälja ut delar av egypten till perserna och passar naturligtvis också på att förslava folket ännu mer!

När Maciste förstår detta, och när vänner till honom dessutom blivit tagna som slavar och senare ska avrättas, så bestämmer han sig för att starta uppror och undersöka varför den nya faraon plötsligt har blivit så ond...

Detta är en strålande peplum! Den följer naturligtvis story-mallarna som vi alla känner till: ond drottning eller kung, rebeller, magdans, fältslag och tortyr - men den är grymt mer ambitiös. Kulisserna är välgjorda och hyfsat realistiska, det är gott om statister och actionscenerna är fina. Att den sedan utspelar sig i Egypten, och även delvis inspelad där med riktiga pyramider och ruiner som backdrop i vissa scener är bara ett plus i kanten.

Mark Forest har jag lite delade meningar om. Han har utstrålning och fungerar bra som skådis, men han har pumpat sig så mycket att han ser lite missbildad ut från vissa vinklar. Chelo Alonso är grym som den onda drottningen och överlag är inte dialogen och karaktärerna så överdrivna som det kan vara ibland - förutom den tokstarke Maciste givetvis.

Detta är en av de få peplums som också har lite gore. Blodiga hugg och spetsningar, en yxa i skallen, skrapskador och lite annat smått och gott. Alltid bra för att liva upp fältslagen.

Son Of Samson fanns med i Warriors-boxen och det går faktiskt att få rätt ratio på den om man klämmer ihop bilden med widescreen-funktionen på teven. Frågan är hur Retro Medias utgåva är? Är det någon som vet? För kan jag uppgradera den här filmen kvalitetsmässigt ett par snäpp så skulle jag bli väldigt nöjd och glad.