onsdag, december 17, 2008

Recension: Vår man i Beirut (1965)


Så har Fin de Siècle Media slagit till igen, denna gången med en av de få filmer som Luciano Martino har regisserat, nämligen den läckra Vår man i Beirut. Det är klassisk eurospy-film: en vrålsnygg Richard Harrison, vackra kvinnor och skurkar som verkligen ser onda ut!

Richard Harrison spelar Bob Fleming, agent 077. En kvinnojagande amerikansk agent som får i uppdrag att ge sig in i jakten på ett gäng ryssar som mördat ett flertal kända och aktade män. Det verkar som om de är på jakt efter en microfilm med hemligheter, och spåren leder till Grüne, den sista på mordlistan - som dessutom gömmer sig i Beirut.

Agent 077 beger sig naturligtvis dit och blir involverad både i mordiska ryskar, mystiska kvinnor, knivslagsmål - allt assisterat av en hemlig agent, och taxichaffis med en specialutrustad bil...

Detta är första gången jag ser Harrison i en film som inte innehåller halvnakna män med svärd eller ninjor, och det är en väldigt trevlig överraskning. Att inte Harrison blev en större stjärna är förvånande. Han är extremt charmig, helt okey som skådis och bra när det gäller action. Dessutom ser han extremt stilig ut. Som om Ben Affleck hade varit snygg, om ni förstår vad jag menar?

Handlingen i sig är kanske inte så speciell, men den blir aldrig trist och det är en frisk och underhållande blandning av jakter och slagsmål. Luciano Pigozzi (även känd som Allan Collins), Italiens svar på Peter Lorre spelar dessutom en av de grymma ryssarna. Inte illa.

Dessutom vill jag också påpeka att Carlo Savinas musik är mycket bra, speciellt det orginella ledmotivet - som också ekar över det fina galleri av affischer och lobbykort som följer med som extra på DVD'n. För övrigt så är det en fin utgåva, en anamorfisk print i korrekt ratio. Bilden är definitivt okey, men den har en del smuts och repor. Men det klarar man av utan problem.

Fin de Siècle Medias tidigare släpp Flashman var en renodlad actionkomedi, medan Vår man i Beirut är mer straightforward agentrulle med lite trendriktiga glimtar av humor, romantik, action och intrigvändningar. Plus några finfina explosioner givetvis. Vad annars i en sån här toppenrulle?

Filmen kan ni förslagsvis köpa på SubDVD eller annat valfri favoritbutik :)