måndag, december 22, 2008

Recension: What Waits Below (1984)


För mycket länge sedan så visades What Waits Below på det som senare blev Kanal 5. Ronny Svensson varnade, som vanligt, för "starka scener" och sedan startade äventyret. Tyvärr så lyckades jag välja ett VHS-band som var skitkasst, så jag fick aldrig tillfälle att se den - tills nu!

Robert Powell spelar äventyraren Rupert 'Wolf' Wolfsen som blir inhyrd att leta efter grottor för något hemligt militärprojekt i någon djungel någonstans. Teamet leds av den intensive och smått fascistiske militären Elbert Stevens (Timothy Bottoms) och mot sig har de ett gäng snälla och goa forskare som bara vill bevara naturen, bland annat Leslie Peterson (Lisa Blount) och Ben Gannon (Richard Johnson).

När man väl finner en igång till de grottor som man misstänker ska finnas i trakten så går det genast illa. Två av soldaterna försvinner nere i grottsystemet och något, eller någon, springer omkring där nere och är allmänt våldsamt. Gänget beger sig ner och finner en otroligt stort grottsystem med fungerande ljus från självlysande mossa, coola stenformationer... och resten av en civilisation!

Men tyvärr så springer resterna av denna kultur omkring där nere... och de gillar inte att få oväntat besök!

Filmen är lika splittrad som dess två mest kända titlar: What Waits Below - som känns som en monsterskräckis i grotta, samt Secrets of the Phantom Caverns - som känns som ett fantasyäventyr med Doug McClure i huvudrollen.

Inledningen på filmen känns som en Mattei-film med action och explosioner i djungeln, sedan blir det grottskräck med lite gore och lite bodycount, och sedan blir det försvunnen civilisation-rulle av det hela. Det är på gott och ont. Själv hade jag föredragit mittendelen då grottor passar så sjukt bra för skräckisar.

Det förkommer faktiskt lite gummimonster också, två stycken av dessa typiska orm/ödlerackare som bor i väggen och tittar ut från hål för att bita folk i armarna. Denna för oss vanliga människor okända ras har dykt upp i snart varenda äventyrsrulle med monster jag sett. Förtjänar nästan ett eget blogginlägg. Skådisarna är också okey, mest Robert Powell som är en toppehjälte.

Nackdelen är egentligen "lemurianerna" som ser ut som albino-sminkade killar med Apornas Planet-klädsel, flufftofflor och Librace-frisyr. Men deras ansikten är coola och här hade filmen faktiskt tjänat på att knappt visa något av dem.

Helt okey grott-film alltså, men inte ens i närheten av till exempel Alien 2: On Earth.