lördag, januari 03, 2009

Recension: The Black Scorpion (1957)


The Black Scorpion är inte den starkaste monsterfilmen som gjorts, men den har ändå såpass många höjdpunkter att den alltid är värd en omtitt.

Efter ett stort vulkanutbrott i Mexiko så börjar folk försvinna eller hittas lemlästade! Inblandad i detta blir geologen Hank Scott (Richard Denning) och hans kollega, Doktor Artur Ramos (Carlos Rivas).

Det visar sig vara flera gigantiska skorpioner som härjar på landsbygden och skrämmer livet ur folk. Efter att ha attackerat en gård där våra hjältar befinner sig så måste de ta saken i egna händer.

De hittar en stor grotta där ett gäng monster bor och givetvis, efter lite äventyr, så spängs den.

Men givetvis så är det inte så lätt. Ett antal skorpioner har överlevt... och är på väg mot Mexiko City!

Det tar lite mer än en halvtimme innan det blir monsteraction, men å andra sidan så är det nästan full fart från och med då. Problemet med The Black Scorpion är att budgeten var väldigt låg, såpass låg att den inte räckte till att färdigställa effektern! Detta syns speciellt när skorpionen härjar i större städer, då det mer ser ut som en skugga som promenerar omkring och är arg. Vissa av animationerna känns lite hastade också, och det är inte så där perfekt som vi är vana vid när det gäller Willis O'Brien och hans kollegor.

Men men. Faktum är ändå att attack-scenerna är grymt välgjorda och har det där lilla extra som bara Willis O'Brien kunde få till. Det finns alltid små makabra detaljer att titta på och det är fullt ös när monstrena börjar slåss. För att spana in en del pengar så användes en del äldre monster, tentakel-masken och en jättespindel, som båda skulle ha varit med i den beryktade bortklippta scenen i King Kong. Så det är kul att se dem i action.

De två bästa scenerna är i slutet då dels skorpisarna attackerar ett tåg och börjar äta människor, samt den fenomenala finalen då man har lurat in den sista skorpionen på en enorm arena där den får slåss mot tanks och helikoptrar!

Skådespelarmässigt är den inget speciellt, förutom Richard Denning som är toppen som den hurtige och stilige hjälten.

Ingen stor klassiker, men sevärd ändå. På DVD'n finns det även med två fantastiska testfilmer: The Las Vegas Monster (med en muterad jättebabian) och Beetlemen, producerade av Pete Peterson, som var en av O'Briens närmsta kollegor.