lördag, januari 10, 2009

Recension: Blindpassasjer (1978)


Jag har velat sett Blindpassasjer länge, så äntligen fick jag för mig att beställa DVDn och njuta av denna norska science fiction-serie. I mångt och mycket påminner den om brittiska genredramor, både det visuella och det skarpa manuset.

I alla fall får vi följa besättning av rymdskeppet Marco Polo som precis har varit på en forskningsresa till planeten Rossum. Det är ett jordbrukssamhället som drivs helt av humanoida robotar. Eftersom det är en väldigt lång färd så är besättning nersövd. Men något har tagit sig ombord på skeppet och dödat en av teamet och satt sig själv i den rollen. En makaber detalj som man inser när det visar sig att en människa malts ner i avfallskvarnen.

På rymdstationen Nexus så man inte allt för glada över den här upptäckten och ger besättningen en frist på tjugo timmar, och under den tiden ska de ta reda på vem av dem som egentligen är en fripassagerare, en så kallad "Biomat"...

Blindpassasjer är ett briljant stycke TV-thriller. Även om de visuella effekterna idag är väldigt primitiva så håller design och miniatyrarbeten hyfsat bra. Det är ett lugnt tempo och det är inte bara en utan flera gånger som tankarna går till Alien och The Thing (en karaktär sitter dessutom och spelar samma shack-spel som Kurt Russell gör i The Thing).

Man har fått till en tryckande, men subtil, paranoia och en hel del kusliga sekvenser. Vid flera tillfällen så får vi se videomaterial som besättningen har tagit från Rossum och från ett övergivet rymdskepp som man hittar på vägen, och det är väldigt stämningsfullt.

Det tar en stund att vänja sig vid det norska språket, men den stunden är det värt att sitta kvar och låta sig fascineras av denna utsökta mini-serie.