söndag, januari 11, 2009

Recension: The Crawling Eye (1958)


Egentligen så har jag svårt att kalla The Crawling Eye vid dess titel, då jag mest känner den som The Trollenberg Terror. Vilkent titeln som är bäst är väl frågan, men jag viker mig för majoriteten och kör på en av titlarna. The Crawling Eye var först en brittisk TV-serie men det är som långfilm som den blivit känd.

I Trollenberg, Schweiz, så har allt för många människor försvunnit eller förolyckats den senare tiden. Byborna blir allt mer oroliga, och allt verkar kretsa kring deras berömda berg med samma namn. Till byn så anländer Alan Brooks (Forrest Tucker) och, utan någon koppling, systrarna Sarah och Anne Pilgrim (Jennifer Jayne och Janet Munro). Alan är där för att hans gode vän Professor Crevett (Warren Mitchell) anar oråd angående otäckheterna på berget och systrarna, som arbetar med en tankeläsarakt i vanliga fall, vill ta det lite lugnt.

Men Anne, som är den av systrarna som verkligen har telepatiska krafter, börjar känna av en annan kraft och den kraften känner också av henne. Det visar sig att på berget finns det ett moln som innehåller otrevliga och huvudavslitande utomjordingar! Nu börjar de dessutom bli riktigt hungriga och molnet börjar bege sig ner mot byn...

Hur Mystery Science Theater 3000 kunde välja den här filmen som den första att driva med är helt oförklarligt. Förvisso är stundtals effekterna ganska primitiva och man ser trådarna som håller upp varelserna, men förutom det så är det en väldigt högklassisk och orginellt berättat science fiction-film.

Det man lyckats med främst är att skapa en stämning och man har inte varit rädd för att äckliga sig lite, vilket gör att filmen är ovanligt grafisk för att vara från den här tiden. De karaktärer som fungerar bäst är helt klart systrarna Pilgrim samt givetvis den lätt stele, men fantastiskt mogne, hjälten Alan.

Slutet påminner både lite om The Fog och The Mist när molnet kryper omkring utanför diverse hus och det forskningslabb där alla har tagit skydd. Det är gott om monster och bra karaktärer och det är ett genialt drag att sätta historien i Schweiz.

En femtiotalsklassiker som man kan se många gånger.