söndag, januari 25, 2009

Recension: Eastern Condors (1987)


Sammo Hung, vår favorittjockis, är inte bara en av Hong Kongs största filmstjärnor och bästa actionregissörer, han medverkade även till en av Hong Kongs större ekonomiska floppar, nämligen det überbrutala mästerverket Easter Condors. När Mattei och grabbarna sprang omkring i Filippinerna med samma historier och en minibudget, så spred Sammo pengarna omkring sig i samma land för att producera en av asiens bästa Vietnam/men on a mission-rullar.

Storyn är en mix av alla andra filmer vi älskar: ett gäng fångar från amerikanska fängelser anlitas för att genomföra ett farligt uppdrag i Vietnamn. Det är i mitten av sjuttiotalet. De ska dels spränga en, av amerikanarna, övergiven raketbas och även hämta hem en viktig vietnamesisk man som låtsas vara efterbliven.

Till sin hjälp får de tre stycken kvinnliga gerilla-krigare som absolut inte är de som tar några fångar! På vägen träffar man också vietnamesen Man Yen Chieh (Yuen Biao), en tokrolig försäljare och smugglare som mer eller mindre frivilligt hänger med på äventyret!

Detta är en fantastisk actionfilm. Det är inte så mycket klassisk martial arts, utan det är brutala krigscener, squibs, halshuggningar, explosioner, folk som skjuter med stora vapen i slow-motion och så vidare. Sammo dödar till och med ett bar snubbar med hjälp av forma ett löv till ett dödligt vapen! Givetvis fightas det en hel del också, och det är fantastiska grejor. Lite mer realistiskt än vad som kunde ses i andra filmer från den här tiden, men väldigt brutalt.

Skådespelarna är givetvis Hong Kongs bästa från den här tiden, med Sammo (ovanligt smal ska tilläggas), Yuen Biao och den coolaste av dem alla: Yuen Wah - som spelar en fnittrande och galen vietnamesisk general med Mao-kostym. Genialt!

Detta måste ha chockat Hong Kongs publik på sin tid, trots den obligatoriska och icke godkända PK-humorn. Vill man se sina favorit mys-Hong Kong-stjärnor dö på otrevliga sätt så är det denna man ska se. Blodet spruter, Filippinerna ser ovanligt vackert ut och amerikanarna får en rejäl känga i början av filmen.

Ni bör se den.